Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

ΟΑΕΔ: Με τροπολογία η διαχείριση του 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση

 Με τροπολογία της «τελευταίας στιγμής»,  που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Κυβέρνηση οριοθετεί τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το τεράστιο κονδύλι του 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα καταλήξει έως το 2025 στον ΟΑΕΔ, για προγράμματα κατάρτισης. Παρά το γεγονός ότι έχει προαναγγελθεί πως σε σύντομο χρονικό διάστημα,  θα δημοσιευθεί νέο σχέδιο νόμου, ειδικά για τον ΟΑΕΔ,  το υπουργείο Εργασίας επέλεξε τη λύση της τροπολογίας, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα!

Ακόμα και έτσι πάντως,  η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθεί αυτοτελές τμήμα διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και άλλων πόρων, υπό την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Ρυθμίζονται επίσης, ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα για τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων από την ΕΕ. Επίσης, επεκτείνεται για φέτος η ρύθμιση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας με 50 και όχι με 100 ένσημα, και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους, πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις που προωθεί η τροπολογία:

  • Προβλέπεται ότι είναι αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, για λόγους ασφάλειας δικαίου.
  • Αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να γίνει εφικτό να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2025 που θα διατεθούν  πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ,  για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, δημιουργείται και το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και άλλων πόρων, υπό την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
  • Προβλέπεται η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021  που προβλέπει τη   μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων. Η επέκταση αφορά εργαζομένους στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λόγω πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 και να μείνουν εκτός επιδόματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ