Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Ξενοδοχεία: Κρίθηκε υποχρεωτική η σύμβαση των εργαζομένων

Υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου κρίθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και έτσι, εφεξής, όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτό τον «κρίσιμο» τομέα για την ελληνική οικονομία, θα υπόκεινται στις διατάξεις της εν λόγω Σύμβασης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που κρίνεται ως θετική από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς τους διασφαλίζει ότι οι μισθοί τους θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και δεν θα… διολισθήσουν στα επίπεδα των κατώτατων αποδοχών. Επίσης, διασφαλίζεται ότι και οι μη μισθολογικοί όροι (πχ. Ωράρια εργασίας, υπερωρίες, ρεπό), θα ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο υγιούς ανταγωνισμού. Άλλωστε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού (ΠΟΕΕΤ) είχε καταγγείλει προ μηνός περιστατικά που εργαζόμενοι πιέζονταν για να αποδεχτούν αποδοχές πέριξ των 650 ευρώ το μήνα…

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι μια σύμβαση που υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου, κρίνεται ως γενικώς υποχρεωτική σχεδόν έξι μήνες μετά, ασφαλώς και προβληματίζει. Όμως ακόμα και έτσι, εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, θα διασφαλίσουν ως ένα βαθμό, τα εργασιακά και τα μισθολογικά τους δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι η «επίμαχη» Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), φέρει τον διακριτικό τίτλο, «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ