Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Νομοσχέδιο ΕΦΚΑ: Στήριξη σε μακροχρόνια ανέργους, ομογενείς και ανασφάλιστους υπερήλικες

Μέτρα στήριξης για ανασφάλιστους υπερήλικες, ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και μακροχρόνια ανέργους, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή, αναμένεται να προστεθούν τρεις τροπολογίες για τις ανωτέρω ομάδες πολιτών. Η προαναγγελία των εν λόγω παρεμβάσεων, έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με συνέντευξή του. Οι τροπολογίες θα προβλέπουν τα εξής:

  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Θα καταβάλλεται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς πλέον δεν χρειάζεται να ερευνάται, εάν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα.
  • Μακροχρόνια άνεργοι: Παρατείνεται για έναν χρόνο, χωρίς προϋποθέσεις, η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους, για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις έως και το 2020. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπλέον, παρατείνεται με την ίδια διάταξη η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.
  • Ομογενείς: Μειώνεται στα 30 από 40 έτη που είναι σήμερα, η υποχρεωτική διαμονή στην χώρα μας για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, διότι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλλινοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1990. Με τον τρόπο αυτό, θα λαμβάνουν από την 1η του τρέχοντος έτους πλήρη εθνική σύνταξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ