Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Νομοσχέδιο για τα ΤΕΑ: Ποια εφάπαξ και συντάξεις θα φορολογηθούν

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη μεταρρύθμιση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), δεν εμπεριέχει διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση στο εφάπαξ των κοινών συνταξιούχων και της βασικής παροχής από το Κράτος. Περιλαμβάνει μόνο την κλιμακωτή φορολόγηση των αντίστοιχων παροχών (εφάπαξ – συντάξεις),  που χορηγούν τα ΤΕΑ. Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Μηλαπίδης, ξεκαθάρισε ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας «είναι η αναμόρφωση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, της επαγγελματικής ασφάλισης που είναι προαιρετικού χαρακτήρα».

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ν», ο κ. Μηλαπίδης πρόσθεσε ότι η προώθηση, από μέρους της Πολιτείας, του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, «πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος αν θέλει δίνει ένα μέρος των εισφορών του για συμπληρωματική παροχή και αν θέλει στη συνέχεια μπορεί να τα πάρει πίσω. Αν αποφασίσει να τα πάρει, θα φορολογηθεί με κάποιους συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ταμείο. Περισσότερα χρόνια παραμονής ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής, με μεγαλύτερο φόρο, δίνοντας κίνητρο για αποταμίευση μέσα από την οποία δημιουργούνται κεφάλαια που αποτελούν το καύσιμο των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Για παράδειγμα, έστω ότι μια εταιρεία θέλει να δώσει μια συμπληρωματική παροχή στον εργαζόμενο της. Συμφωνεί ο εργαζόμενός προαιρετικά να δίνει ένα 2% των εισφορών του, βάζει και ο εργοδότης κάτι αντίστοιχο όπως είθισται να είναι η συμφωνία και σε 20 – 25 χρόνια από τώρα αν τα πάρει ως εφάπαξ θα φορολογηθεί με έναν συντελεστή. Αν τα πάρει ως σύνταξη θα φορολογηθεί με διαφορετικό συντελεστή».

Εκτός όμως από την αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και μια σειρά από άλλες διατάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, ξεχωρίζουν εκείνες, «που θα ενθαρρύνουν την απασχόληση των συνταξιούχων, καθώς περικόπτεται το 30% παρακράτησης  από τη σύνταξη τους. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι ενός ορίου να πάρουν κανονικά τη σύνταξη τους, θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και τέλος θα νομοθετηθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα δοθεί στους συνταξιούχους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ