Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Νέο εξώδικο ΕΝΔΙΣΥ προς τον ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων

Άλλες 38 περιπτώσεις συνταξιούχων, που έχουν εντοπιστεί λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ. Με εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ, το Δίκτυο ζητάει από την διοίκηση του Φορέα να διορθώσει άμεσα το πρόβλημα και να αποδώσει τα οφειλόμενα στους δικαιούχους.

Μετά τις 12 αντίστοιχες περιπτώσεις που είχαν σταλεί στον Εισαγγελέα μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο,  το ΕΝΔΙΣΥ επανέρχεται, θέλοντας να τονίσει  ότι το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά πολύ μεγαλύτερο.

Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων δηλώνει ότι απαιτεί να δοθούν έγγραφες απαντήσεις για όλες τις περιπτώσεις με τα λάθη που εντοπίστηκαν. Ζητάει επίσης, «εδώ και τώρα» να διορθωθούν και να αποδοθούν οι νέες, αυξημένες συντάξεις στους δικαιούχους, καθώς και τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται από 1/1/2019 και μετά.

Όπως τονίζεται  χαρακτηριστικά «είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας του φορέα και των εργαζομένων σε αυτόν. Να πάψουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων.»

Το ΕΝΔΙΣΥ, από την πρώτη στιγμή, έχει εκφράσει  την εκτίμηση ότι τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων αφορούν πάνω από 600.000 συνταξιούχους.

Ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Ε) Βαρέα ένσημα στις συντάξεις αναπηρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ