Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Μόλις 6 στα 10 ξενοδοχεία λειτούργησαν μετά το lockdown – Καταρρέει ο κλάδος (έρευνα)

Από το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας, μόνο το 60% κατάφερε να επαναλειτουργήσει μετά το lockdown της περασμένης άνοιξης, ελέω κορονοϊού. Επίσης, ακόμα και όσα επαναλειτούργησαν κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα πληρότητας που κατά μέσο όρο ήταν 21,1% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια εικόνα κατάρρευσης του κλάδου, που πρόκειται να γίνει ακόμα χειρότερη τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), προκύπτει ότι 717 ξενοδοχεία πλήρους λειτουργίας, δηλαδή το 31% όσων άνοιξαν,  θα κλείσει εκ νέου μέχρι τέλους του έτους…

Έτσι, εξηγείται πλήρως γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι από το συγκεκριμένο κλάδο που είναι άνεργοι, που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή που πρόκειται να μείνουν άνεργοι τις επόμενες εβδομάδες!

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν τα εξής:

  • Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, ήταν 9.971. Από αυτά μόνο το 60% λειτούργησαν το 2020.
  • Από τα 3.965 ξενοδοχεία πλήρους λειτουργίας, υγειονομικό πρωτόκολλο δημιούργησαν τα 2.478 ή 62%. Μετά το lockdown επαναλειτούργησαν τα 2.328 ή 59% του συνόλου.
  • Από τα 6.098 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, Υγειονομικό Πρωτόκολλο δημιούργησαν τα 4.223 ή 69%. Μετά το lockdown άνοιξαν 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ή το 61% του συνόλου.
  • Σε επίπεδο πληρότητας, ο μέσος όρος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ήταν 23,1% μόλις. Ακριβέστερα, στις αρχές Ιουλίου η πληρότητα ήταν 11,4%, ακολούθησε ανοδική πορεία έως τα μέσα Αυγούστου που έφτασε στο 32,9%, για να υποχωρήσει εκ νέου καταλήγοντας στο 19,5%, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Ανά μήνα διαπιστώνεται ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο ήταν 17,9% (μέση τιμή 87,1 ευρώ), τον Αύγουστο έφτασε στο 29,8% (μέση τιμή 95,2 ευρώ) και τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 21,7% (μέση τιμή 75 ευρώ). Έτσι, συνολικά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η πληρότητα ήταν 23,1% και η μέση τιμή 86 ευρώ.
  • Από τα 2.328 ξενοδοχεία πλήρους λειτουργίας που άνοιξαν μετά το lockdown, τα 503 θα κλείσουν εντός Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 214 μέχρι το τέλος του 2020. Έτσι, 717 ξενοδοχεία ή το 1/3 όσων επαναλειτούργησαν θα κλείσουν έως το τέλος του έτους.
  • Από τα 4.223 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που άνοιξαν μετά το lockdown, το 50,9% έκλεισε τον Σεπτέμβριο, το 40,6% θα κλείσει τον Οκτώβριο και το 4% θα κλείσει το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Επίσης, ένα 4,5% των ξενοδοχείων αυτών έκλεισε το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου…

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ