Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22.3 C
Athens

Κινηματογράφοι: Κίνδυνος να χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά στους κινηματογράφους, βρίσκονται «στον αέρα» εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των κυβερνητικών αποφάσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ο τζίρος στον κλάδο έχει  καταρρεύσει και οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι από τα 55 εκατ. ευρώ του 2019, θα γίνει «βουτιά» στα 15 εκατ. ευρώ, μόλις…

Ακόμα και αυτό το άνοιγμα στους θερινούς κινηματογράφους, μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό». Αιτία τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν και σε αυτή την περίπτωση. Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί μείωση κοντά στο 60% στην προσέλευση των θεατών!

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος. Ένας κλάδος που «χτυπήθηκε» τα προηγούμενα χρόνια από τις ψηφιακές πλατφόρμες παραγωγής ταινιών (πχ Netflix), από αντίστοιχες πλατφόρμες στην κινητή τηλεφωνία και φυσικά από το «μόνιμο πρόβλημα» της «πειρατείας» από το διαδίκτυο…

Οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει. Τονίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί εξ αυτών, που δεν έχουν έσοδα από τον περασμένο Μάρτιο! Άρα, ακόμα και αυτό το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40%, δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η απόφαση που ελήφθη ώστε να ανοίξουν οι χειμερινοί κινηματογράφοι με μειωμένη δυναμικότητα, μόλις στο 30% των θέσεων, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους θεατές, επίσης αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη στα έσοδα του κλάδου. Άλλωστε είναι τόσο περιορισμένη η παραγωγή νέων ταινιών, που οι περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες θα αναλωθούν στις επαναλήψεις. Άρα, ο κίνδυνος να μπουν «λουκέτα» ακόμα και σε μεγάλους κινηματογράφους είναι ορατός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ