Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Το μεγάλο φιάσκο! Μόλις 154 δικηγόροι και λογιστές έλαβαν πιστοποίηση για απονομή συντάξεων

Διαφημίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας ως η λύση στο πρόβλημα της απονομής των συντάξεων. Όπως φαίνεται όμως, ολοένα και λιγότεροι δικηγόροι και λογιστές καταφέρνουν να λάβουν την… πολυπόθητη πιστοποίηση. Μετά τους 179 επιτυχόντες του α’ κύκλου εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν χθες οι εξετάσεις για το β’ κύκλο. Αποτέλεσμα να καταγραφούν μόλις 154 νέοι επιτυχόντες. Με συνολικό αριθμό… 333 «τυχερών» θα πορευτεί ο ΕΦΚΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να μειωθεί το στοκ των 350.000 εκκρεμοτήτων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα…

Για άλλη μια φορά, οι εξετάσεις είχαν πάνω από 1.200 συμμετέχοντες, αλλά δυστυχώς ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών κατάφερε να πιστοποιηθεί. Aναλυτικά, χθες πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις του 2ου κύκλου πιστοποίησης όπου οι συμμετέχοντες περιορίστηκαν σε 471. Ο λόγος ήταν ότι 233 λογιστές και 446 δικηγόροι ζήτησαν εξαίρεση και θα εξεταστούν σε μελλοντικό κύκλο εκπαίδευσης, ενώ άλλοι 220 που είχαν αιτηθεί αρχικά τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν παρακολούθησαν καθόλου.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας –ΕΔΥΤΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο χρόνος εξέτασης κατά 15 λεπτά. Τελικά, η αρμόδια επιτροπή που είχε αναλάβει τη διενέργεια των εξετάσεων αποφάσισε ομόφωνα να προσαρμόσει τον αριθμό των ορθών απαντήσεων ανάλογα με τον χρόνο που απώλεσαν οι συμμετέχοντες. Έτσι, διασφαλίστηκε πλήρως η ίση μεταχείριση και η δίκαιη βαθμολόγηση του συνόλου των εξεταζόμενων.

Μετά και την ολοκλήρωση του β’ κύκλου εκπαίδευσης που διενήργησε ο ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι παραμένει μικρός ο αριθμός των δικηγόρων και των λογιστών που καταφέρνουν να περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις και να λάβουν την σχετική πιστοποίηση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι διατάξεις που διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, ειδικά στο σκέλος της απονομής των συντάξεων. Προφανώς, αυτές οι δαιδαλώδεις διατάξεις δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους πτυχιούχους δικηγόρους και λογιστές, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με επιτυχία σε αυτή τη νέα πρόκληση.

Πάντως, ο ΕΦΚΑ γνωστοποίησε ότι επίκειται και 3ος κύκλος πιστοποίησης, η έναρξη του οποίου ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, ώστε να ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω επαγγελματίες, έχουν δικαίωμα να δώσουν έως και τρεις φορές εξετάσεις πιστοποίησης, σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ