Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Μπλόκο στην απονομή συντάξεων από δικηγόρους-λογιστές βάζουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ

«Τρικλοποδιά» στον προγραμματισμό του Κωστή Χατζηδάκη, βάζουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ. Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), θέλοντας να εμποδίσουν την προώθηση της ένταξης των δικηγόρων και των λογιστών στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του πρ. ΙΚΑ, κατέθεσε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, αίτηση ακύρωσης, αλλά και αίτηση αναστολής εκτέλεσης, της υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζονται οι όροι όπου θα γίνει η πιστοποίηση των επαγγελματιών.

Από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι εργαζόμενοι επέλεξαν να «περάσουν στην αντεπίθεση». Θεωρούν ότι εάν εφαρμοστεί η «επίμαχη» υπουργική απόφαση, τότε οι συνταξιούχοι που περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν τη σύνταξή τους, μετατρέπονται σε «πελάτες» λογιστικών και δικηγορικών γραφείων. Και μάλιστα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η διαδικασία θα γίνει «με όρους αδιαφάνειας και χωρίς καμία αξιοπιστία ως προς το κύρος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα εκδίδονται από αυτούς.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, εάν πράγματι ήθελε να κάνει το σωστό, θα έπρεπε να επιλύσει τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας και όχι να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αναξιόπιστο «εξωθεσμικό» σύστημα έκδοσης συντάξεων, όπου δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.» Προσθέτει δε ότι, με την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης, θα κατασπαταληθούν εκατομμύρια ευρώ, που θα διοχετευθούν στη δημιουργία αυτού του «εξωθεσμικού» συστήματος των ιδιωτών. Χρήματα τα οποία, εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προμηθευτούν σύγχρονους υπολογιστές, για να αναβαθμιστούν τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, για να ολοκληρωθεί το σύστημα έκδοσης συντάξεων του ΑΤΛΑΣ και γενικότερα για να βελτιωθούν οι υποδομές του Φορέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ