Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Παράλληλη ασφάλιση: Έρχονται ειδοποιητήρια εισφορών για το 2020 – Διαδικτυακή η υποβολή αίτησης αναστολής

Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα έχουν σταλεί στους δικαιούχους, τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για δικαιούχους, μη μισθωτούς, που ασφαλίζονται με καθεστώς παράλληλης απασχόλησης.  Πρόκειται για ειδοποιητήρια που εκκρεμούν από το 2020. Αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους που εργάζονταν ως μισθωτοί με χαμηλό μισθό και έχουν και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Στην ίδια περίπτωση, συγκαταλέγεται και η απόφαση για να υποβάλλεται διαδικτυακά εφεξής στον ΕΦΚΑ, από μη μισθωτούς ασφαλισμένους, η αίτηση – δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης. Με τον τρόπο αυτό, θα αναστέλλεται πιο εύκολα η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών. Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) να την αξιοποιήσουν. Μάλιστα, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της, έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλεται η σχετική αίτηση – δήλωση περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

Έγγραφο του ΕΦΚΑ ορίζει τα «βήματα» της διαδικασίας, εφαρμόζοντας διάταξη του «νόμου Βρούτση» ( αρθρ. 35 του ν.4670/2020), που προβλέπει την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, από το δηλωθέν εισόδημα και τον προσδιορισμό τους με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες, με έναρξη ισχύος από 01.01.2020.

Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Ελ. Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί.

Οδηγίες Χρήσης

Ο κάθε μη μισθωτός ασφαλισμένος, διαθέτει τον ατομικό του λογαριασμό. Με την χρήση των κωδικών Taxis Net και ΑΜΚΑ, μπορεί να μπει στην υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ». Στη συνέχεια ο χρήστης ακολουθεί την διαδρομή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» -> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Η φόρμα της υπηρεσίας περιλαμβάνει δύο ενότητες:

«Ταυτοτικά Στοιχεία»

Εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατρός και Όνομα Μητρός), όπως τηρούνται στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

«Πίνακας εμφάνισης και μεταβολής δήλωσης μισθωτής απασχόλησης ανά μήνα»

Εμφανίζεται πίνακας στον οποίο περιλαμβάνονται οι μήνες του τρέχοντος έτους και πεδίο επιλογής «Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης», για κάθε μήνα ξεχωριστά, με συμπληρωμένη ή μη την ένδειξη για μισθωτή απασχόληση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ή τις δηλώσεις του ασφαλισμένου.

Στα πλαίσια της υπηρεσίας οι ενεργοί ασφαλισμένοι:

  1. Μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί επιλέγοντας.
  2. Λαμβάνουν ενημέρωση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας με σχετικό μήνυμα, αποκτώντας παράλληλα αριθμό πρωτοκόλλου που αποδίδεται αυτόματα από το σύστημα (ID συστήματος).

Παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με έναρξη μη μισθωτής δραστηριότητας από 01/10/2020, τον Ιούλιο 2021 προσλαμβάνεται ως μισθωτός.

Εντός του ίδιου μήνα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας την παράλληλη μισθωτή του απασχόληση.

Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης, για τον Ιούλιο 2021 και για κάθε επόμενο μήνα αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την μισθωτή του απασχόληση τον Οκτώβριο 2021, πρέπει να υποβάλλει αντίστοιχα ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας τον μήνα που απασχολείται αποκλειστικά ως μη μισθωτός.

Δηλαδή, σε περίπτωση διακοπής μισθωτής απασχόλησης την 15/10/2021 (ή οποιαδήποτε μέρα του Οκτωβρίου 2021), πρέπει να δηλωθεί ο Νοέμβριος 2021 χωρίς παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Ως εκ τούτου για το μήνα Νοέμβριο και για κάθε επόμενο μήνα θα επανεκδίδονται ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ