Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.8 C
Athens

Μπαίνουν ιδιώτες στον ΕΦΚΑ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο εισέρχεται  σήμερα το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται η χρήση ιδιωτών, μέχρι και στη διοίκησή του! Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα αναλύσει όλες τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στη λειτουργία του υπερ-Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μπορέσει ο Φορέας, να βελτιώσει τη λειτουργία του, ώστε να περιοριστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προβλήματα, που δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις και προκαλούν αγανάκτηση σε ασφαλισμένους και σε συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας θέλει να προσδώσει χαρακτήρα καλύτερου management, στις αλλαγές που θα γίνουν, ενώ θα δοθεί έμφαση στο νέο οργανόγραμμα.

Από τις πλέον κομβικής σημασίας παρεμβάσεις, είναι εκείνη που θα δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τμήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ (πχ μηχανοργάνωση), σε εξωτερικούς συνεργάτες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, εφεξής η επιλογή της διοίκησης θα γίνεται με οικονομοτεχνικά κριτήρια για να καλύπτεται το σκέλος της γνώσης επί συγκεκριμένων θεμάτων, πιο εξειδικευμένου χαρακτήρα.

Ειδική αναφορά, αναμένεται να εμπεριέχει το σχέδιο νόμου, στις εργασιακές σχέσεις εντός του ΕΦΚΑ. Θα επισημαίνεται η λειτουργία ειδικών τμημάτων (πχ απονομής συντάξεων), που θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ιδανικό, για να πάψουν τα φαινόμενα των καθυστερήσεων, που επί σειρά ετών ταλαιπωρούν τους «εν δυνάμει» συνταξιούχους. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά το παρελθόν δεν έχει κρύψει την ενόχλησή του για συμπεριφορές υπαλλήλων. Έχει κάνει λόγο για «δεσποτικές συμπεριφορές» που πλέον δεν θα γίνονται ανεκτές, ενώ έχει στείλει υποθέσεις και στο πειθαρχικό, για περαιτέρω έλεγχο. Πλέον, όσοι δεν θα ανταποκρίνονται στους στόχους που θα τίθενται, θα αντικαθίστανται και θα τοποθετούνται σε άλλες θέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ