Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» στη μάχη με το… τέρας των απονομών συντάξεων

Έχει μάθει να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Έχει κληθεί στο παρελθόν να τα «φέρει βόλτα» με την Ολυμπιακή και με τη ΔΕΗ. Τώρα, ίσως καλείται να επιλύσει μια ακόμα δυσκολότερη υπόθεση, αυτή των απονομών συντάξεων.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που θα γίνει ο πρώτος Project Manager που θα αναλάβει τη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στις απονομές συντάξεων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, χρήζεται επίσης επικεφαλής της Ομάδας Έργου για αυτό ακριβώς το «καυτό» θέμα.

Στις περγαμηνές του Project Manager είναι ότι έχει διατελέσει σύμβουλος του Κωστή Χατζηδάκη όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Μεταφορών, αναλαμβάνοντας τις «τύχες» της Ολυμπιακής.

Νωρίτερα πάντως, ήταν «στο πλευρό» του Δημήτρη Κοντομηνά στην Interamerican. Για τουλάχιστον μία δεκαετία ο κ. Κεφαλογιάννης δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών, πριν επιλέξει τον δρόμο της… πολιτικής.

Δίπλα στον κ. Χατζηδάκη, αρχικά αναλώθηκε με το κρίσιμο θέμα της Ολυμπιακής, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ, μιας ακόμα προβληματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και δεν δίνει λαβή για σχόλια.

Τώρα, καλείται να συμμαζέψει τα… ασυμάζευτα του e-ΕΦΚΑ. Η διαδικασία απονομής συντάξεων έχει προκαλέσει πολλές κυβερνητικές τριβές και αποτέλεσε τη βασική αιτία αποπομπής του Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλει να «την πατήσει» όπως ο προκάτοχός του. Τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι κριθεί εκ του αποτελέσματος, άρα επί της ουσίας ζητάει μικρή πίστωση χρόνου. Ο νέος υπουργός Εργασίας γνωρίζει όμως ότι η δυσαρέσκεια των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων δεν μπορεί να περιμένει. Γι΄ αυτό και  ανέθεσε στον κ. Κεφαλογιάννη και στην Ομάδα Έργου που τον περιβάλλει το δύσκολο ρόλο της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τις επόμενες ημέρες θα πάρει πιο… σαφή χαρακτηριστικά με δράσεις σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας. Ήδη ο κ. Τσακλόγλου έδωσε το «περίγραμμα» των προθέσεων της κυβέρνησης: Ο υφυπουργός Εργασίας περιέγραψε δέσμη μέτρων από το βήμα της Βουλής που επικεντρώνεται στην επιλογή «ειδικών» είτε μέσω συνταξιούχων είτε μέσω εργαζόμενων που θα μετακινηθούν από άλλες υπηρεσίες, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και να περιοριστεί το πρόβλημα.

 

Το βιογραφικό του Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Πανεπιστήμιο Κολωνίας Γερμανία – Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών            

Baruch College, Νέα Υόρκη ΗΠΑ – MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι Συνιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (πάνω από € 100 εκατομμύρια συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια μέχρι σήμερα) και συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σειρά κλάδων.  Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ενεργός investment manager τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας θητεύσει ως Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων μεγάλων εταιριών στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, της αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και στην διοίκηση εταιριών του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.

Έχει διατελέσει Επικεφαλής Έργου σε πολλά σημαντικά projects της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κατά την περίοδο 2007-2009, υπήρξε συντονιστής (Project Manager) για ολόκληρη την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την περίοδο 2012-2014 ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG).

Κατά την διάρκεια της θητείας του στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης επενδύσεων, έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις με πιο αξιοσημείωτες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Athens (AIA), το διοικητικό συμβούλιο του Alpha TV τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της Βουλγαρικής Τράπεζας Επενδύσεων (B.I.B. – αργότερα Emporiki Bank Bulgaria) καθώς και της Interamerican Romania, Interamerican Bulgaria και της Interlife Κύπρου.

Υπήρξε επί δεκαετία Πρόεδρος ΔΣ του ξενοδοχειακού ομίλου Ελληνικές Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κρήτης Α.Ε., και καθοδήγησε την επιτυχημένη πώληση του σε μεγάλο διεθνές επενδυτικό fund (εντός του 2020)

Ο κ. Κεφαλογιάννης, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1964. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ