Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Μη μισθωτοί – αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές: Σενάρια μείωσης της επιβάρυνσης – Στα κάγκελα οι δικηγόροι

Η επιβάρυνση που αναμένεται να προκύψει σε περίπου 1,3 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.23, προβληματίζει το Οικονομικό Επιτελείο. Ήδη υπάρχουν προτάσεις για ενδεχόμενη μείωση της εν λόγω επιβάρυνσης, μέσω της κατάργησης της εισφοράς υπέρ ανεργίας, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά μήνα. Όμως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκύψει αντίστοιχη μείωση εσόδων στην ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αξιοποιεί το συγκεκριμένο κονδύλι σε ετήσια βάση. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση των δικηγόρων στην απόφαση του Οικονομικού Επιτελείου να προβεί σε αύξηση 9,9% των ασφαλιστικών εισφορών, που ετοιμάζονται να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

Ειδικότερα, η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας, εάν τελικά επιλεχθεί ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα περιορίσει την επιβάρυνση των μη μισθωτών ασφαλισμένων σε ένα βαθμό. Με δεδομένο ότι σχεδόν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, επιλέγει κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (220 ευρώ φέτος, 240 ευρώ το 2023), εάν γλιτώσουν τα 10 ευρώ της εισφοράς της ανεργίας, τότε η όποια αύξηση θα περιοριστεί κατά το ήμισυ. Όμως και πάλι θα είναι υπαρκτή και σε μια τέτοια περίοδο αυξημένων λειτουργικών δαπανών, δημιουργείται πρόβλημα σε αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δικηγόρων, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Εργασίας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, προσανατολίζονται να ζητήσουν με εισαγγελική παραγγελία να ενημερωθούν για τα ακριβή ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στην ΔΥΠΑ, από την έναρξη καταβολής της συγκεκριμένης εισφοράς (10 ευρώ το μήνα ανά ασφαλισμένο), δηλαδή από το 2011 έως τώρα. Θέλουν να ενημερωθούν ποιο είναι το αποθεματικό του συγκεκριμένου λογαριασμού και πώς θα αξιοποιηθεί. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, υπάρχουν 16.618 δικηγόροι, από τους οποίους το 1/3 βρίσκεται σε καθεστώς ενεργών ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ, λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Τυχόν πρόσθετη επιβάρυνση στις εισφορές, που υπολογίζεται μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 360 ευρώ ετησίως, θα αποτελέσει έναν ακόμα βραχνά για την δύσκολη χρονιά που έρχεται. Γι’ αυτό και ζητούν από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αρχική επιλογή της να αυξήσει τις εισφορές των μη μισθωτών, στα επίπεδα του πληθωρισμού, εφαρμόζοντας διάταξη που ψηφίστηκε το 2020 στο «νόμο Βρούτση» (ν.4670)

Σε κάθε περίπτωση, από την πιθανή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,9% το 2023, θα επιβαρυνθούν όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες.

Ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών για κύρια ασφάλιση

Ασφαλιστικές κατηγορίες Ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2023 με το ποσό υπέρ ανεργίας (10 ευρώ) Ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2023 χωρίς το ποσό υπέρ ανεργίας (10 ευρώ)
1η 240* 230
2η 286 276
3η 341 331
4η 408 398
5η 487 477
6η 631 621

 

*Ποσά σε ευρώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ