Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Μηνυτήριες Αναφορές στον Εισαγγελέα για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης

Της Πόπης Μουρίκη*

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ κατέθεσε μετά από εξώδικες δηλώσεις, 2 μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, κατά του e-ΕΦΚΑ για την μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Αφορά την προσαύξηση στην κύρια σύνταξη του παράλληλου χρόνου, από το 2016 έως και σήμερα.

  1. A) Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε με αριθμό Ε216539 – 10/12/2021 και αφορά μέλη του ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ, που στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους (παλαιοί συνταξιούχοι) που πραγματοποιήθηκε το 2019 δεν έχει υπολογιστεί ο παράλληλος χρόνος και δεν έχει συμπεριληφθεί η προσαύξηση στην σύνταξή τους. Εδώ έχει γίνει ένα τεράστιο λάθος εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων. Όταν υπολόγιζαν το συνταξιοδοτικό χρόνο στην σύνταξη έπρεπε να συμπεριλαμβανόταν στην συνταξιοδοτική απόφαση ο παράλληλος χρόνος, παρόλο που δεν υπολόγιζαν στο σύνολο του συνταξιοδοτικού χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες των συνταξιούχων να έχουν τα ένσημά τους στα συρτάρια τους και θα χρειαστεί με αίτηση να ζητήσουν τον υπολογισμό του παράλληλου χρόνου που είχαν διανύσει. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όμως που έχουν βγει αποφάσεις οπότε ο συγκεκριμένος χρόνος βρίσκεται στον φάκελο του κάθε ενός. Ο e-ΕΦΚΑ όμως όταν έκανε τον επανυπολογισμό το 2019 δεν υπολόγισε ξεχωριστά την κάθε περίπτωση (φάκελο – φάκελο, λόγω ιδιαιτερότητας), αλλά με όσα στοιχεία είχε ηλεκτρονικά.
  2. B) H δεύτερη μηνυτήρια αναφορά Ε22518 – 3/2/2022, αφορά μέλη μας από τον 5/2016 και μετά που η σύνταξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί υπολογίζοντας την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξής τους (νόμος Κατρούγκαλου

Λόγια, λόγια, λόγια, εισπράττει το προεδρείο του ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ εδώ και 69 μήνες από την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Μόνο του αγωνίζεται το Δίκτυο, προκειμένου να πετύχει το αυτονόητο, που δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή του νόμου! Οι δικαιολογίες περί μη δημιουργίας λογισμικού δεν έχουν τέλος! Και ο e-ΕΦΚΑ ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να ολοκληρώνει την σύνταξή τους, βγάζοντας απανωτές εγκυκλίους, αναφέροντας τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να πληρώνει.

Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου που επιτέλους θα πρέπει να εφαρμόσει:

«Ό,τι εισφορές πληρώνει κάποιος, πρέπει να του ανταποδίδονται»!

Τον λόγο πλέον θα τον έχει η δικαιοσύνη!

Ο νόμος Κατρούγκαλου έλυσε ένα τεράστιο θέμα με το να υπολογίζονται οι εισφορές του παράλληλου χρόνου με προσαύξηση στην κύρια σύνταξη για όσους δεν έχουν προϋποθέσεις για δεύτερη κύρια σύνταξη.

*Η κα Μουρίκη είναι γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “60+” το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ