Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

ΕΦΚΑ – Συμβασιούχοι: Όριο στις απονομές συντάξεων ή… απώλεια μισθού!

Χάνουν τον μισθό τους οι συμβασιούχοι του ΕΦΚΑ, αν δεν πιάσουν τους στόχους στους συνταξιοδοτικούς φακέλους, που έχουν αποδεχτεί στην αποικιοκρατική σύμβαση που έχουν υπογράψει! Οι 100 νέοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν τον Ιανουάριο από τον Φορέα, έχουν αποδεχτεί να επιτυγχάνουν ως κατώτατο όριο 60 συνταξιοδοτικούς φακέλους το μήνα. Μάλιστα, στην ίδια σύμβαση, ορίζεται ότι για να χορηγηθεί το μάξιμουμ των μηνιαίων αποδοχών, οι συμβασιούχοι θα πρέπει να καταφέρουν να διεκπεραιώσουν το λιγότερο 200 φακέλους. Η σύμβαση έχει διάρκεια 14 μήνες και ξεκαθαρίζει τα εξής: Η συνολική αμοιβή για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ορίζεται στα 19.082 ευρώ ή 1.363 ευρώ το μήνα, μικτές αποδοχές.  Το ποσό αυτό μετά τις απαραίτητες κρατήσεις υποχωρεί στα επίπεδα των 900 ευρώ καθαρά.

Η αμοιβή, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη σύμβαση, «καταβάλλεται τμηματικά ανά μήνα, σε συνάρτηση με την τμηματική παράδοση του έργου που αναλαμβάνει ο ανάδοχος και ειδικότερα υπό την προϋπόθεση της παράδοσης των προβλεπόμενων από την σύμβαση ώριμων συνταξιοδοτικών φακέλων, ή φακέλων εφάπαξ ή λοιπών παροχών (200 περιπτώσεων ανά μήνα) στους αρμόδιους προϊσταμένους». Η υπηρεσία που αναλαμβάνει την πληρωμή των συμβασιούχων (που στην σύμβαση ονομάζονται ανάδοχοι), έχει την υποχρέωση να ελέγχει ότι επιτεύχθηκε ο συγκεκριμένος στόχος κάθε μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η σύμβαση ορίζει ότι «η αμοιβή μειώνεται αναλογικά. Δεν οφείλεται αμοιβή για επεξεργασία μικρότερου των 60 φακέλων».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι θα έχουν ως βάση τους τα 630 ευρώ το μήνα και κατ’ ανώτατο ποσό θα λαμβάνουν 900 ευρώ. Όμως, επειδή πρόκειται για σύμβαση έργου θα κινδυνεύουν κάθε μήνα, να μην λάβουν καθόλου αμοιβή αν δεν καλύψουν τα όρια που τίθενται.

Αρμόδιες πηγές του ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση, η πάγια τακτική με τις συμβάσεις έργου και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν συμβασιούχοι που θα μείνουν απλήρωτοι στο τέλος του μήνα, αν δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τα ανωτέρω όρια. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε στο παρελθόν.

Όμως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πράγματι, οι νέοι συμβασιούχοι είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να διεκπεραιώσουν 8 φακέλους ημερησίως για να «πιάσουν τον στόχο» των 200 φακέλων τον μήνα. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για απονομή σύνταξης, καθώς η διεκπεραίωση μπορεί να περιλαμβάνει μια επιμέρους διαδικασία (πχ καταμέτρηση ενσήμων), εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, καθώς θεωρείται ότι ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος.

Αυτός είναι και ο λόγος που από τις 100 προσλήψεις με σύμβαση έργου που έγιναν πριν από ένα μήνα, ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες παραιτήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση για το θέμα του Γιώργου Δημητριάδη, Πρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο στόχος των 200 συντάξεων το μήνα είναι «ανέφικτος, άπιαστος και εντελώς παρανοϊκός». Εκτιμά δε ότι η σύμβαση «εκ του πονηρού λοιπόν ορίζει τον βατό στόχο των 60 συντάξεων/μήνα ως βασική προϋπόθεση  για να μείνει κάποιος απλήρωτος. Η απόλυτη βαλκανιοποίηση και ο απόλυτος εξευτελισμός των νέων ανθρώπων υψηλού μορφωτικού επιπέδου της χώρας μας, δημιουργούν εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ