Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Μακροχρόνια άνεργοι: Δικαιούχοι επιδόματος μόλις ένας στους τέσσερις – Υπογράφηκε η ΚΥΑ

«Καμαρώνει» το υπουργείο Εργασίας για την επιδότηση 130.000 μακροχρόνια ανέργων. Μόνο που τα τελευταία, επίσημα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ δείχνουν ότι σε αυτή την κατηγορία βρέθηκαν τον Οκτώβριο 527.387 άνθρωποι!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις το 24,64% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων θα λάβει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ, που χορηγείται λόγω πανδημίας…

Το σχετικό κονδύλι που εκταμιεύθηκε ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ και, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρήσουν ή θα επικαιροποιήσουν το αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Έτσι θα τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή Απριλίου-Μαΐου 2020.

Επιδίωξή του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η πληρωμή αυτή να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που δια της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχολίασε ως εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, γενικού lockdown και της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, θα χορηγήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, αποκλείοντας 740.000 μακροχρόνια, καθώς και μη επιδοτούμενους ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Προφανώς για την κυβέρνηση είναι αόρατοι, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, εποχικά εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.»

Όπως φαίνεται ολοκάθαρα στην σχετική ΚΥΑ, δικαιούχοι του επιδόματος είναι μόνο όσοι μετατρέπονται σε μακροχρόνια ανέργους, από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι πάνω από 20 μήνες μακροχρόνια άνεργοι, δεν δικαιούνται επιδότησης!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ