Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (εργαζομένων και εργοδοτών), με στόχο να γίνει πιο… ελκυστική η ελληνική αγορά εργασίας, προωθεί η κυβέρνηση. Ένα μέτρο, που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση ήδη από την περασμένη Παρασκευή.
Παράγοντες της αγοράς εργασίας όμως διαπιστώνουν έντονο προβληματισμό γι’ αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Αιτία είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα προέλθει και πάλι, σχεδόν αποκλειστικά, από πόρους που επρόκειτο να καταλήξουν στον ΟΑΕΔ. Συνεπώς, με την ανεργία να διογκώνεται επικίνδυνα, ο περιορισμός πόρων προς τον Οργανισμό, που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, δημιουργεί εύλογη απορία, για το πώς θα πραγματοποιηθούν προγράμματα απασχόλησης από το 2021 και μετά…
Την ίδια στιγμή, είναι προφανές ότι το όφελος για εργαζόμενους και για εργοδότες είναι πολύ περιορισμένο. Σε απόλυτους αριθμούς ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές των 650 ευρώ το μήνα, στον ιδιωτικό τομέα, θα καρπωθεί από 1.1.2021, μια αύξηση στο μισθό του, που δεν θα υπερβαίνει τα 8 ευρώ! Αντίστοιχα, ο εργοδότης, για την ίδια περίπτωση θα ωφεληθεί με ένα ποσό της τάξης των 12 ευρώ, σε μηνιαία βάση.
Ακόμα και για υψηλόμισθους που λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μικτά, το κέρδος είναι μόλις 23 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους και περίπου 35 ευρώ για τους εργοδότες. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό που, υποτίθεται, επιδιώκει να λύσει η κυβέρνηση, εάν μειωθούν τόσο πολύ οι ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη κατά μείωση εισφορών. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο, μια μείωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, που πάλι αφαιρέθηκαν από το έσοδο για τον ΟΑΕΔ. Αρμόδιοι παράγοντες της Κοινωνικής Ασφάλισης με γνώση του αντικειμένου μιλούν για συρρίκνωση κατά 56% των πόρων του ΟΑΕΔ για επιδόματα και προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, μέχρι το τέλος του 2021. Αν δεν υπάρξει αντιστάθμιση των απωλειών με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, αυτό συνεπάγεται τεράστια συρρίκνωση της δραστηριότητας του ΟΑΕΔ το 2021 και κανένα περιθώριο για νέα προγράμματα απασχόλησης, σημειώνουν χαρακτηριστικά….