Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.4 C
Athens

Λύση στο αδιέξοδο με τις συντάξεις των εργαζομένων στο ΙΚΑ

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις 400 εργαζομένων στο ΙΚΑ, που παρέμεναν στο «ράφι», κάποιες εξ αυτών εδώ και μία τετραετία! Η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι στη διάθεση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και δίνει τη δυνατότητα να προκύψει τρόπος υπολογισμού για όσες συντάξεις πρόκειται να απονεμηθούν με όρους ΙΚΑ και όχι με όρους Δημοσίου.

Στόχος είναι το απαραίτητο λογισμικό, για την απονομή αυτών των συντάξεων, να είναι έτοιμο εντός του μήνα, ώστε να αρχίσουν την ίδια στιγμή να χορηγούνται στους δικαιούχους, μαζί με τα αναδρομικά (κύρια – επικουρική – εφάπαξ). Στο ιδεατό σενάριο, οι συντάξεις αυτές θα έχουν απονεμηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη γι’ αυτούς τους συνταξιούχους, καθώς ορισμένοι εξ αυτών είχαν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από το 2016 και ακριβέστερα αμέσως μόλις τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο εκείνης της χρονιάς ο τότε ασφαλιστικός νόμος, γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου». Ένας νόμος όμως που δημιουργούσε κενό ως προς την απονομή των συντάξεων αυτής της πολύ ειδικής ομάδας εργαζομένων, καθώς δεν αποσαφήνιζε αν οι συνταξιοδοτήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με όρους ΙΚΑ, ή με όρους Δημοσίου. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, η απάντηση δόθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έτσι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς περαιτέρω «παρατράγουδα».

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι με τον τρόπο αυτό, «ανοίγει ο δρόμος» για αθρόα έξοδο εργαζομένων στο ΙΚΑ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Εκτιμάται ότι την επόμενη διετία, τουλάχιστον άλλοι 600 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από το μεγαλύτερο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του. Η διοίκηση για να περιορίσει το πρόβλημα, έχει «επενδύσει» στην ηλεκτρονική εξέλιξη του Ταμείου, έτσι ώστε να μην απαιτείται τόσο μεγάλος όγκος εργαζομένων για να διεκπεραιώνονται με ταχύτητα και επιτυχία οι υποθέσεις των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Όμως αποτελεί ερωτηματικό αν θα προλάβει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αθρόες αποχωρήσεις εργαζομένων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ