Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Λάθη σε 88.000 συντάξεις λόγω της απονομής fast track – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Σχεδόν 88.000 συντάξεις απαιτείται να τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους επιπλέον ποσά.

Η διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες εντοπίζονται “μεγάλα λάθη κατά τη fast track διαδικασία απονομής σύνταξης”.

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, το 87,1% εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση.

Από τις συνολικά 680.000 συντάξεις που εκδόθηκαν την τελευταία τριετία, οι 592.280 καταβλήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση, ενώ 87.720 δικαιούχοι προέβησαν σε ενστάσεις, οι οποίες εξετάζονται εντός τριμήνου.

Σύμφωνα με τον Φορέα, σε εκκρεμότητα παραμένουν 72.000 συντάξεις ( 32.000 κύριες  και 40.000 επικουρικές), οι οποίες  βαίνουν διαρκώς μειούμενες, ενώ το αυτοματοποιημένο σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας για να αποτρέπει το  ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων.

Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν, οφείλονται στη μη εύρεση ολόκληρου του ασφαλιστικού χρόνου του ασφαλισμένου.

“Ωστόσο, αντιμετωπίζονται άμεσα, με στόχο η διαφορά να πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους. Αποκλίσεις, άλλωστε, υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από το νόμο”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ