Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

ΚΙΝΑΛ: Τροπολογία για να μειωθεί η φορολόγηση στα αναδρομικά

Παρέμβαση για την φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, έκανε το ΚΙΝΑΛ. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ζητάει να υπάρξει φορολόγηση αυτοτελής και να είναι στο 20%, όπως έγινε με το ένστολο προσωπικό το 2018 και όχι να φτάσει έως το 55%, όπως είναι η σημερινή φορολογική νομοθεσία. Στην τροπολογία τονίζεται χαρακτηριστικά η «άδικη και δυσανάλογη φορολόγηση των αναδρομικών από περικοπές κύριων συντάξεων του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016». Επισημαίνεται δε πως η καταβολή αυτών των αναδρομικών από την κυβέρνηση «έγινε  άτοκα, παρά το ότι καταβλήθηκαν με καθυστέρηση 5 ετών, και μόνο μετά από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.»

Το ΚΙΝΑΛ εκφράζει τη διαφωνία του για το γεγονός ότι τώρα, ζητείται από τους συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά ποσά να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η Κυβέρνηση, αντί να καταβάλει τα αναδρομικά έντοκα (όπως εισπράττει έντοκα τις οφειλές των ασφαλισμένων), όχι μόνο τα αποδίδει άτοκα, αλλά τα φορολογεί και μάλιστα διπλά και πιο συγκεκριμένα: α) ως φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις με συντελεστή 22-42% για το 2015 και με συντελεστή 22-45% για το 2016 και β) ως Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστή 2-8% για το 2015 και με συντελεστή 2,2-10% για το 2016.»

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία, «επειδή είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που υπερφορολογούνται από την εν λόγω διαδικασία και επιβαρύνονται και με έξοδα της αμοιβής των λογιστών για τις επιπρόσθετες τροποποιητικές δηλώσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ