Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Κερδισμένοι και χαμένοι της (ν)τροπολογίας Βρούτση για τα αναδρομικά – Μπαίνει «ταφόπλακα» στο κοινωνικό μέρισμα…

Οι αγρότες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι εκείνοι που θεωρούνται οι «μεγάλοι χαμένοι» της διαδικασίας επιστροφής αναδρομικών. Αιτία το γεγονός ότι λαμβάνουν αποδοχές χαμηλότερες των 1.000 ευρώ, συνεπώς, δεν υπέστησαν περικοπές από τις μνημονιακές παρεμβάσεις της περιόδου 2012 – 2014 στις κύριες συντάξεις τους. Η προσδοκία τους ήταν ότι θα μπορούσαν να καρπωθούν επιστροφή αναδρομικών, από τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και στα δώρα. Επειδή όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αναδρομικά μόνο για την κύρια σύνταξη, ερμηνεύοντας έτσι την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών είναι πολύ πιθανό να μην λάβουν το παραμικρό ως επιστροφή… Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα βρεθούν εκτός διαδικασίας.

Αντίθετα, κερδισμένοι της διαδικασίας, είναι όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, προ περικοπών, άνω των 1.000 ευρώ. Εκείνοι ήταν οι συνταξιούχοι που υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους και τώρα θα λάβουν επιστροφές αναδρομικών ποσών. Τα ποσά αυτά, θα κυμανθούν από 500 – 3.500 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ και μεικτή κύρια σύνταξη που διαμορφώθηκε στα612,1 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 1.059,3 ευρώ καθώς η περικοπή του ν. 4051/12 είναι 22,9  ευρώ το μήνα,  ενώ η περικοπή του ν. 4093/2012 είναι 73,4 ευρώ το μήνα.
  • Συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ με μεικτή κύρια σύνταξη στα094,9 ευρώ , είχε περικοπή  από το  ν. 4051/12 της τάξης των 59,8 ευρώ ανά μήνα  και 173,8 ευρώ ανά μήνα λόγω της    περικοπή του ν. 4093/2012. Το συνολικό ποσό που θα δικαιωθεί είναι 2.569,6 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια σύνταξη στα 389,1 ευρώ, μετά από περικοπές 6,15 ευρώ το μήνα από το  ν. 4051/12  και 134,51 ευρώ το μήνα λόγω του ν. 4093/2012 θα δικαιωθεί είναι 1.547,26 ευρώ.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά μόνο τους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Θα προκύψει νεότερη τροπολογία και για τους συνταξιούχους του δημοσίου, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφανθεί οριστικά επί των αγωγών που έχουν καταθέσει εκείνοι. Επειδή όμως, η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι η απόφαση θα είναι ανάλογη με εκείνη του ΣτΕ, προγραμματίζει ανάλογη διαδικασία καταβολής αναδρομικών. Μια καταβολή που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο τέλος του έτους, κοντά στα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί τότε η εγχώρια αγορά.

Πάντως, ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό αυτή ακριβώς η καταβολή των αναδρομικών να συμπαρασύρει στις καλένδες την προαναγγελία του πρωθυπουργού, ήδη από τον περασμένο χειμώνα, για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους (0,5% του ΑΕΠ). Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον περιορισμένο, δημοσιονομικά, χώρο που έχει η Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε ανοιχτά για επιβάρυνση στο έλλειμμα, λόγω της καταβολής των αναδρομικών. Άρα, το εξαγγελθέν κοινωνικό μέρισμα, μάλλον θα ισοσκελιστεί με την επιστροφή των αναδρομικών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ