Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

ΚΕΠΑ: Παρατείνεται η καταβολή επιδομάτων και παροχών

 

Παράταση έως τις 30 Απριλίου 2021, έδωσε το υπουργείο Εργασίας, στη χορήγηση των παροχών και των επιδομάτων που περνούν από έγκριση των ΚΕΠΑ. Στόχος είναι να

απεγκλωβιστεί και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία επανελέγχου τους. Όπως είναι γνωστό τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που είχαν κλείσει λόγω πανδημίας, επαναλειτούρηγσαν στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

 

Προτεραιότητα δόθηκε, όπως είναι λογικό, στην εξέταση περιστατικών που είχαν ακυρωθεί λόγω της αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ εντός του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, στην «πρώτη γραμμή» μπήκαν και περιπτώσεις που εισάγονται για πρώτη φορά και αφορούν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια από τα επιδόματα, βοηθήματα και πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της αναπηρίας.

Η εξέταση των  περιστατικών ξεκίνησε ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και έχει επεκταθεί στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει η νησιωτική Ελλάδα, αμέσως μετά την  αποκατάσταση της ομαλότητας στις μετακινήσεις και στη διαμονή του υγειονομικού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση γίνεται με προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση με την οποία ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους, έτσι ώστε να περιορίζεται ο χρόνος αναμονής και να αποτρέπεται ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, κατά την περίοδο 21 Δεκεμβρίου-21 Ιανουαρίου έχουν εξεταστεί 8.583 περιστατικά και έχει εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των πρωτοείσακτων περιστατικών.  

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει προγραμματιστεί η εξέταση 15.036 περιστατικών  μέχρι τις 28/2/2021, με τους ρυθμούς αυτούς αναμένεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του e-ΕΦΚΑ, η πλήρης αποκατάσταση της ροής εξέτασης των περιστατικών εντός του Μαρτίου 2021.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δοθεί παράταση στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών, των οποίων η συνέχιση χορήγησης συνδέεται με την διαδικασία επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ, μέχρι την 30 Απριλίου 2021.

Σημειώνεται ότι κατά το 2020, παρά το lockdown και την αναστολή λειτουργίας των επιτροπών επί  3,5 μήνες, εξετάστηκαν από τα ΚΕΠΑ 166.204 αιτήματα ανά την επικράτεια (ξεπερνώντας τη σχετική επίδοση προηγουμένων ετών), με πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων από τον ΕΟΔΥ μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ