Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Εντός Ιανουαρίου η εκκίνηση της διαδικασίας για πιθανή νέα αύξηση

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, εδώ και λίγες μέρες, από την 1η Ιανουαρίου, έχει αυξηθεί κατά 2% μόλις, φτάνοντας στα 663 ευρώ μικτά. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει σαφέστατη ενόχληση στους περίπου 500.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, αφού πρόκειται για μια αύξηση μόλις 13 ευρώ. Πόσο μάλλον, όταν η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά και ο πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστά που προσεγγίζουν το 5%!

Έτσι,  είναι λογικό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, να επιθυμεί να εκκινήσει άμεσα, η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού. Μιλώντας χθες Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚAΪ 100,3,  ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι η έναρξη της νέας μορφής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι πιθανό να ξεκινήσει ακόμα και εντός του τρέχοντος μήνα.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι δεν θα μείνει στο 2%. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στον νέο κατώτατο μισθό», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο. Τόνισε, δε, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τα επιστημονικά ινστιτούτα, με το ΚΕΠΕ, με την ΤτΕ, με την ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, όπως επανέλαβε, η διαδικασία θα ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται.

Βέβαια και το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγινε μια αντίστοιχη διαβούλευση, οι αποκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ήταν πολύ μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει «γενναία» αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, αρχικά στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ. Η πρόταση αυτή επαναλήφθηκε από τη Συνομοσπονδία και εν μέσω Χριστουγέννων. Μάλιστα, είχε ζητηθεί να μεταφερθεί για ένα τρίμηνο νωρίτερα η σημερινή αύξηση του 2%, έτσι ώστε να υπάρχει ένα «ανάχωμα» στην επέλαση της ακρίβειας, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ