Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου προετοιμάζει η Κυβέρνηση

Η νέα κρίσιμη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, είναι η 1η Μαΐου 2022. Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα έτος και ήδη προαναγγέλθηκε το βράδυ της Πέμπτης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να «καπελώσει» και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στους κοινωνικούς εταίρους, οριοθετώντας τη νέα άνοδο των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό πολλαπλάσιο του 2% που πραγματοποιήθηκε την 1.1.2022. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση στα επίπεδα 5-6%, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός, από τα 663 ευρώ μικτά που βρίσκεται σήμερα, θα ανέλθει στα επίπεδα των 700 ευρώ.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα εκκινήσει άμεσα, με προοπτική να επιταχυνθεί και να έχει ολοκληρωθεί εντός Απριλίου. Ο λόγος της επίσπευσης είναι για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει περισσότερο τους χαμηλόμισθους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη δώσει σχετική εντολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της ημέρας πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης. Θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτούς κλάδους. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν το 25% των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τα «βήματα» που πρέπει να γίνουν εντός του επόμενου τετραμήνου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

  1. Σύνταξη εκθέσεων από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΟΑΕΔ, Ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων).
  2. Έκφραση γνώμης με υπόμνημα από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) και προφορική διαβούλευση.
  3. Σύνταξη πορίσματος από 5μελή Επιτροπή Σοφών με γνώμη για την αναπροσαρμογή του μισθού και ημερομισθίου.
  4. Εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αύξηση.

Από την αύξηση 2% που ενεργοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 663 ευρώ μικτά, από 650 ευρώ, που ήταν προηγουμένως. Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ που ήταν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Με τις κατώτατες αποδοχές αμείβονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ