Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Κίνδυνος περικοπών για χιλιάδες συντάξεις χηρείας – Συμβιβαστική λύση ψάχνει το υπουργείο Εργασίας

Κίνδυνο σημαντικών περικοπών στις συντάξεις χηρείας, διατρέχουν χιλιάδες δικαιούχοι, στους οποίους δεν έγινε η μείωση κατά 50%, από το 2019 και μετά όπως ορίζει ο νόμος, μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης της παροχής. Μία τετραετία μετά, τα αναδρομικά ποσά που κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν πίσω οι δικαιούχοι, ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση. Για το θέμα έχει λάβει γνώση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και επιδιώκεται να βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να μην αδικηθούν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, αλλά και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από μια ενδεχόμενη επιστροφή των ποσών που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιπτώσεις δικαιούχων που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί η σύνταξη χηρείας έπρεπε να μειωθεί στην τριετία στο 50% αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Όπως υπογραμμίζουν οργανώσεις συνταξιούχων, για το γεγονός ότι δεν έγινε η συγκεκριμένη μείωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Πολιτεία και ειδικά στον ΕΦΚΑ,  ανεξάρτητα εάν στην υπόθεση μπορεί να εμπλέκεται και η ανάδοχος εταιρία, που οφείλει να έχει κατασκευάσει το σχετικό λογισμικό. Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες δικαιούχοι, οι οποίοι κατά την τελευταία τετραετία, κατέβαλαν πρόσθετη φορολόγηση ή επιβαρύνθηκαν με Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ακριβώς επειδή εισέπραξαν το επιπλέον ποσό από τις συντάξεις χηρείας, χωρίς δική τους ευθύνη. Άρα, εάν τους ζητηθούν να επιστραφούν πίσω τα ποσά που υποτίθεται ότι οφείλονται, τότε η αδικία σε βάρος αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων, θα είναι πολλαπλή.

Την ίδια στιγμή, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η συνταγματικότητα ή μη, εγκυκλίου που είχε εκδοθεί λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά πάλι με τις συντάξεις χηρείας! Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, όσοι λαμβάνουν ήδη μία κύρια σύνταξη και εισπράττουν και σύνταξη χηρείας, θα πρέπει να χάσουν την εθνική σύνταξη, σε μία εκ των δύο παροχών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει νέα περικοπή εισοδήματος για χιλιάδες συνταξιούχους, ειδικά εάν η εγκύκλιος κριθεί ότι είναι συνταγματική και ότι έχει αναδρομική ισχύ. Σε βάρος της εγκυκλίου έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο οι συνταξιουχικές οργανώσεις και τώρα έρχεται η στιγμή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι στο μίνι – Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι πιθανό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεν θα υπάρχουν διατάξεις σχετικές με τις συντάξεις χηρείας, καθώς χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Ουσιαστικά, αναζητείται εκείνη η φόρμουλα που ούτε ο ΕΦΚΑ θα υποστεί ζημία, αλλά ούτε και οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα τύχουν υπέρμετρης επιβάρυνσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ έχει αποδεχτεί το δίκαιο των αιτημάτων των συνταξιούχων, επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας είναι το πλέον «δυσεπίλυτο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ