Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Κάλυψη κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό με το «Πρώτο Ένσημο»: 300 ευρώ μπόνους στον μισθό

Την στήριξη του τουρισμού επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, τριπλασιάζοντας την επιδότηση που θα χορηγείται εφεξής για τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εργαζόμενους ηλικίας 18 – 29 ετών. Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» εφεξής θα προσφέρει 300 ευρώ μπόνους τον μήνα στον μισθό των εργαζομένων που θα προσληφθούν και άλλα τόσα στις επιχειρήσεις για κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους, από 100 ευρώ που ήταν έως τώρα. Έτσι, η συνολική επιδότηση από 1.200 ευρώ για έξι μήνες,  αυξάνεται σημαντικά στα 3.600 ευρώ.

Η επιδότηση των 3.600  ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο,  επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Η εκτίμηση που υπάρχει από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι με την πρόσθετη πριμοδότηση του προγράμματος, που ενσωματώθηκε με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να δοθεί η απαραίτητη στήριξη ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τις κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ η θερινή τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διαπιστώνεται η ύπαρξη περίπου 55.000 κενών θέσεων στον συγκεκριμένο τομέα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην στελέχωση των ξενοδοχείων και όχι μόνο. Προσφέροντας ένα μπόνους της τάξης των 300 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι θα δοθεί το απαραίτητο κίνητρο για να αποδεχτούν θέσεις εργασίας στον κλάδο, ειδικά οι πιο νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών,  η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του προγράμματος από επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις πριν από την έναρξη εφαρμογής του. Ο εργοδότης υποχρεώνεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, προσαυξημένο με την όποια νέα θέση εργασίας για το χρονικό διάστημα επιδότησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ