Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Η πανδημία θεριεύει και η τηλεργασία επιστρέφει – Τι ορίζει ο εργασιακός νόμος

Αλματώδης είναι η επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα. Οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» διαρκώς χειροτερεύουν (θάνατοι, διασωληνωμένοι). Ως εκ τούτου, εμμέσως πλην σαφώς επανέρχεται το μοντέλο της τηλεργασίας. Όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν, με δική τους απόφαση, το ποσοστό των εργαζομένων που θα δουλεύουν εξ αποστάσεως (τηλεργασία). Ουσιαστικά, θα μπορούν να κάνουν χρήση της σχετικής διάταξης που έχει ενσωματωθεί στον πρόσφατο εργασιακό νόμο (ν.4808/2021 αρ. 67).

Σημειώνεται όμως ότι, κατά την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, οι εργοδότες συνεχίζουν να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο με το οποίο δηλώνουν την εξ αποστάσεως εργασία. Η εμπρόθεσμη υποβολή του εντύπου μπορεί να γίνει έως και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, λόγω της συνεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και, στο πλαίσιο της μείωσης της διασποράς της νόσου, ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί υπό συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι και αυτό της επιβολής συγκεκριμένου ποσοστού τηλεργασίας.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι από τις 16 Οκτωβρίου έχει καταργηθεί η υποχρέωση να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι το ειδικό έντυπο με το οποίο δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test, που έχουν διενεργήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ