Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

ΕΦΚΑ: Αναδρομικά σε συνταξιούχους με εμβόλιμη πληρωμή – Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Με εμβόλιμη πληρωμή, θα καταβληθούν σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου από τον ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους. Πρόκειται για περιπτώσεις δικαιούχων, που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους και οδήγησαν σε αυξήσεις, οι οποίες θα κυμανθούν στο 5,1% μεσοσταθμικά! Οι εκκαθαρίσεις αυτών των συντάξεων, αποτελούν ένα μέρος από τις 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις που είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα και τώρα σιγά – σιγά, προχωράει η εκκαθάρισή τους. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον άλλες 215.000 περιπτώσεις «παλαιών» συντάξεων, που επίσης προέκυψε πρόβλημα στον επανυπολογισμό τους και δεν αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας να ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του νέου έτους. Την ίδια στιγμή, στον ΕΦΚΑ αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά από παλαιότερες περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα. Εκεί άλλωστε «κρύβεται» και η πολύ μεγάλη δαπάνη κοντά στα 2 δισ. ευρώ, αν το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαιώσει τους συνταξιούχους. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη απόφαση, σε σχέση και με τα δημόσια οικονομικά, που προβληματίζει ιδιαίτερα μέχρι και τους θεσμούς.

Πιο αναλυτικά, η εμβόλιμη πληρωμή, αφορά τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται σε 12.173 συνταξιούχους. αφορούν «νέες» αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά το Μάιο του 2016, για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν σήμερα, επιμερίζονται ως εξής:

-Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: 742

-Συνταξιούχοι με αναδρομικά ποσά άνω των 2.500 ευρώ, για τα οποία έπρεπε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι: 2.133

-Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι:  6.236

-Αναδρομικά κληρονόμων συντάξεων γήρατος και χηρείας: 1.262

-Αναδρομικά συνταξιούχων γήρατος και χηρείας- ειδικές περιπτώσεις με περισσότερους του ενός δικαιούχους: 547

-Συνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ: 1.003

-Συνταξιούχοι ΟΓΑ: 250

Οι παραπάνω συνταξιούχοι εκτός από τα αναδρομικά, θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο. Για τις υπόλοιπες 16.859 περιπτώσεις που εκκρεμούν, εκτιμάται από τον ΕΦΚΑ, ότι ο επανυπολογισμός τους πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.

Κρίσιμη απόφαση

Ο πιο μεγάλος «μπελάς» που καλείται να διαχειριστεί ο ΕΦΚΑ, σε σχέση με τα αναδρομικά, είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ. Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, όπως προκύπτουν από τις περικοπές σε δώρα και επικούρηση, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη, στο μέγιστο βαθμό, κοστολογούνται έως τα 2 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι θεσμοί στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να κληθεί το Δημόσιο Ταμείο να καταβάλλει στους συνταξιούχους ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Πρόκειται για μια απόφαση που βρίσκεται εν αναμονή εδώ και μήνες. Οι τελευταίες εκτιμήσεις νομικών κύκλων είναι ότι το αργότερο έως το τέλος του έτους η απόφαση θα έχει δημοσιευθεί. Υπάρχουν όμως και οι πιο «αισιόδοξες φωνές», που θέλουν το ΣτΕ να ενημερώνει για την οριστική του θέση επί αυτού του κρίσιμου θέματος, ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, πριν από ένα έτος, τον Οκτώβριο του 2020, η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την τότε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και κατέβαλλε αναδρομικά, για περικοπές σε κύριες συντάξεις, σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, δόθηκαν πίσω στους δικαιούχους, οι περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις. Τώρα, οι διεκδικήσεις επεκτείνονται και στις επικουρικές και τα δώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ