Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Η Ελλάδα είναι τέταρτη χειρότερη επιλογή για τους συνταξιούχους – Σε 44 χώρες κατέχει την 40η θέση

Το καλό σύστημα υγείας, η ποιότητα ζωής, η οικονομική ευημερία και η κοινωνική ισότητα. Αυτοί είναι οι κυριότεροι, από τους 18 παράγοντες που λαμβάνει υπόψην του ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης (GRI) της Natixis για να προκύψει ποιος είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, επί συνόλου 44 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την διόλου τιμητική 40η θέση. Μόνο η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Τουρκία βρίσκονται σε χειρότερη θέση, από το 42% που συγκέντρωσε η Ελλάδα, σε αυτή την πολύ ειδική διαδικασία αξιολόγησης.

Η χώρας μας απέσπασε 72% στον τομέα της υγείας, 46% στα εισοδήματα μετά την συνταξιοδότηση, 63% στην ποιότητα ζωής και μόλις 15% στην οικονομική ευημερία. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που η Ελλάδα κατατάσσεται σε πολύ χαμηλές θέσεις στον συγκεκριμένο δείκτη…

Στον αντίποδα, ο κορυφαίος προορισμός για συνταξιοδότηση, με ποσοστό αποδοχής 81%, είναι η Νορβηγία. Πολύ κοντά με 80% βρίσκεται η Ελβετία και με 79% η Ισλανδία. Ακολουθεί μια χώρα που πέρασε και εκείνη την ταλαιπωρία των μνημονίων, η Ιρλανδία (76%). Στην συνέχεια ισοψηφούν με 75% η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία και η δεκάδα συμπληρώνεται από την Δανία (74%) και την Τσεχία (73%).

Η Νορβηγία είχε υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και υψηλότατο σκορ (91%) στον τομέα της υγείας, ιδίως λόγω του υψηλού προσδόκιμου ζωής (στα 83 έτη, 9 χρόνια παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα της υγείας, η Νορβηγία βρέθηκε σε ισοπαλία με την Ιαπωνία και το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η χώρα απέκτησε υψηλότατη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, έναν δείκτη που αξιολογεί τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα, την πολιτική σταθερότητα και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης.

Δεύτερη στη λίστα βρέθηκε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, η Ελβετία, με συνολικό σκορ 90%. Πρόκειται για τη χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία του περιβάλλοντος, ενώ επίσης κατέκτησε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα των εισοδημάτων κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης (74%).

Παρότι στο top 10 κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι προορισμοί της Βορείου Αμερικής στο σύνολο των 44 χωρών που εξετάστηκαν είχαν ελαφρώς καλύτερη επίδοση, αποσπώντας βαθμολογία 69%, έναντι 66% στη δυτική Ευρώπη. Με μεγάλη διαφορά στο 49% ακολουθούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, με 37% οι προορισμοί της Λατινικής Αμερικής και τέλος με 32% της ευρύτερης περιοχής Ασίας – Ειρηνικού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ