Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δίνονται αυξήσεις στις συντάξεις και αντίστοιχα, η δεύτερη χρονιά που η αύξηση αυτή ροκανίζεται λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), με τις αντιδράσεις των συνταξιούχων να πληθαίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, εντάσσεται η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή ενός δικαιότερου συστήματος, χωρίς σε κάθε περίπτωση, να συζητείται το ενδεχόμενο κατάργησής της.
Στην πράξη πάντως, το σύστημα οδηγεί σε μεγάλες αδικίες, κυρίως σε συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις πέριξ των 1400 και 1700 ευρώ. Για παράδειγμα νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ, δεν είχε κράτηση ΕΑΣ έως το 2023, γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η σύνταξη Ιανουαρίου ανήλθε σε 1.436,85 ευρώ. Στο ποσό αυτό, επιβλήθηκε η κράτηση της ΕΑΣ, ύψους 3% που αντιστοιχεί στην πρώτη κλίμακα. Έτσι, κι ενώ η ονομαστική αύξηση ανέρχεται σε 41,85 ευρώ, λόγω της ΕΑΣ η σύνταξή του περιορίστηκε στα 1.400 ευρώ, με όφελος μόλις 5 ευρώ.
Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το πρόβλημα, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει ακόμη και την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους περίπου 750.000 συνταξιούχους, αριθμός ο οποίος με τις αυξήσεις 3% που δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τις 850.000. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ Νίκο Χατζόπουλο, τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί για την Εισφορά Αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους, ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ έως σήμερα.