Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Οι συνταξιούχοι απαιτούν και διεκδικούν: 11 προτάσεις για αύξηση του εισοδήματός τους (Δελτίο Τύπου)

Οι συνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι αδικημένοι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, αυξήσεις «ψίχουλα» στα όρια του εμπαιγμού, επιδόματα «κοροϊδία» για να ξεχάσουν τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων ότι κάθε μήνα τους κλέβουν ένα μέρος από το εισόδημά τους. Παρεμβάσεις που κρατούν ακόμα από τα «μνημονιακά έτη», δεν διορθώνονται επειδή βολεύουν τη… δημοσιονομική εικόνα του ΕΦΚΑ! Ποιος νοιάζεται όμως για το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους, δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα; Σίγουρα όχι η σημερινή Κυβέρνηση…

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίσθημα ευθύνης, απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στη νέα Υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο, τα βασικά αιτήματα όλου του κλάδου. ‘Έντεκα προτάσεις που πρέπει «εδώ και τώρα» να εφαρμοστούν, για να στηριχθεί «το μεγαλύτερο κόμμα» της Ελλάδας, τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων. Έντεκα προτάσεις που δίνουν «ανάσα» όχι μόνο σε όσους έχουν βγει στη σύνταξη, αλλά και στην ίδια την Ελληνική Οικονομία, αφού θα στηριχθεί και άλλο η ιδιωτική κατανάλωση και θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

  • Επαναφορά του ΕΚΑΣ: Θέμα που είναι (δυστυχώς) μόνιμα επίκαιρο, λόγω της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει διαπιστώσει σε μέλη του – χαμηλοσυνταξιούχους, ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα, που μαζί με το ενοίκιο, υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημά τους. Τίθεται θέμα επιβίωσης, άρα η μνημονιακή διάταξη κατάργησης του ΕΚΑΣ, πρέπει να αρθεί. Σημειωτέον ότι το ΕΚΑΣ έφτανε έως 230 το μήνα.
  • Κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Άλλη μια μνημονιακή επιλογή που έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς, δόθηκε επίδομα σε 750.000 συνταξιούχους, λόγω προσωπικής διαφοράς. Άρα οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι για δεύτερη συνεχή χρονιά έχασαν τις αυξήσεις τους, για να πάρουν ένα επίδομα «φιλοδώρημα». Ζητάμε την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την επίσης άμεση καταβολή όλων των αυξήσεων στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.
  • Αυξήσεις συντάξεις: Σε άμεση συνάφεια με το αμέσως προηγούμενο αίτημά μας, απαιτούμε οι αυξήσεις στις συντάξεις μας, να είναι πραγματικές και να υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο πληθωρισμό. Αυξήσεις 3%, όπως έγινε φέτος, με ετήσιο πληθωρισμό 3,9% συνιστούν μάλλον φαρσοκωμωδία, που σε περιόδους σκληρής ακρίβειας, δεν είναι ανεκτή.
  • Εισφορά Αλληλεγγύης: Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων είναι η κατάργηση της συγκεκριμένης Εισφοράς που ταλαιπωρεί πάνω από 750.000 δικαιούχους. Τυχόν τροποποίησή της δεν βελτιώνει το εισόδημά μας. Μόνο η κατάργηση, με παράλληλη καταβολή των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί από 01/08/2010 ως χαράτσι, μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση στο πρόβλημα.
  • Κρατήσεις Υγείας: Ζητάμε να καταργηθεί το 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για τις πολλαπλές συντάξεις, καθώς κατάργηση του 6% για τις επικουρικές συντάξεις. Ζητάμε μείωση του ποσοστού από 6% σε 4% και αυτό να παρακρατείται από την μία μεγαλύτερη σύνταξη. Όπως παρακρατείται σήμερα το 6% από όλες τις συντάξεις κυρίες και επικουρικές είναι μέτρο άδικο, όσο και ξεκάθαρα εισπρακτικό και μη ανταποδοτικό!
  • 13η σύνταξη: Άλλη μια κατάφωρη αδικία της σημερινής Κυβέρνησης σε βάρος όλων των συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ απαιτεί επαναφορά της 13ης σύνταξης, με ποσό 700 ευρώ το έτος για όλους τους συνταξιούχους. Μόνο έτσι, θα στηριχθεί έμπρακτα το εισόδημα των συνταξιούχων, που για άλλο ένα έτος, αναγκάστηκαν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με «ψίχουλα» και επιδόματα «φτώχειας».
  • Όρια ηλικίας: Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας. Η Κυβέρνηση ανακίνησε προ μηνών το θέμα, χρησιμοποιώντας ως προφανή «λαγό» τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου. Μετά την γενική κατακραυγή, ο κ. Τσακλόγλου έσπευσε να επισημάνει ότι σε βάθος τριετίας, δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση. Ζητάμε να υπάρξει δέσμευση ότι τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν αμετάβλητα. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να παίζει με τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής, για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που βρίσκονται κοντά στη λήξη του εργασιακού τους βίου.
  • Κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος την τελευταία πενταετία (ως απαραίτητη προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη).
  • Αναλογική σύνταξη σύμφωνα με ότι πληρώνει από εισφορές στον εργασιακό του βίο ο κάθε ένας ασφαλισμένος. Σημειωτέον ότι ο e-ΕΦΚΑ έως και σήμερα «τρώει» εισφορές-ένσημα (δεν τα ανταποδίδει στους δικαιούχους). Μέτρο που ισχύει σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς κτλ), π.χ. ασφαλισμένοι με 1.000, με 2.000, με 3.000, με 4.000 ημέρες εργασίας να δίνετε αναλογική σύνταξη.
  • Συντάξεις χηρείας να δίνονται σε όλες τις κύριες συντάξεις η Εθνική Σύνταξη ολόκληρη (σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης του θανόντα) ανεξάρτητα αν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Σε όλες τις συντάξεις χηρείας κύριες και επικουρικές να ισχύει το 70% της αρχικής απόφασης του θανόντα, καθώς ζητάμε και κατάργηση της τριετίας.
  • Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις από τον e-ΕΦΚΑ. Να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο e-ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει το νόμο και συγκεκριμένα δεν έχει κάνει επανυπολογισμό σε 200.000 περίπου κύριες συντάξεις. Έχει διαπιστωθεί ότι και εκεί που έχει γίνει ο επανυπολογισμός έχουν γίνει αρκετά λάθη. Όσο για τις επικουρικές συντάξεις έχει γίνει λάθος η αναπροσαρμογή από το 2016 σε 12 συγχωνευθέντα ταμεία με αποτέλεσμα σε 300.000 συντάξεις να μην έχει εφαρμοστεί ο νόμος.

Για να ζήσουμε, ζητάμε πραγματικές αυξήσεις και όχι «ψίχουλα»!

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ