Στα 850 ευρώ μικτά επιθυμεί η ΓΣΕΕ να ανέλθει ο κατώτατος μισθός και για τον λόγο αυτό καλεί τους εργοδοτικούς φορείς σε διαπραγμάτευση! Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για την αύξηση που θα γίνει την 1η Απριλίου σε 650.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τις βασικές αποδοχές και για τον λόγο αυτό κατατέθηκε σχετική τροπολογία στην Βουλή, που επισπεύδει το χρονικό διάστημα υπολογισμού.
Πιο αναλυτικά, η Συνομοσπονδία απέστειλε επιστολή προς τους εργοδοτικούς φορείς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για πρώτη φορά όμως σε αυτές, ζητεί να περιληφθούν και συζητήσεις για έναν συμβολικό κατώτατο μισθό, όπως τον ονόμασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αυτός οριοθετείται στο 60% του διάμεσου μισθού, που με συνυπολογισμό και του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών, υπολογίζεται περίπου στα 850 ευρώ, μικτές αποδοχές! Προφανώς, ο μισθός αυτός είναι αισθητά υψηλότερος από τα 751 – 780 ευρώ, που είναι η πιθανότερη εκτίμηση να καταλήξει η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από την σχετική τροπολογία, έχει τις ακόλουθες ημερομηνίες – ορόσημα:
- Έως 20 Ιανουαρίου, θα πρέπει η αρμόδια Επιτροπή Συντονισμού να αποστείλει έγγραφη πρόσκληση για διαβούλευση προς όλα τα μέρη.
- Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου θα πρέπει να συνταχθούν και να υποβληθούν οι σχετικές εκθέσεις.
- Έως 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν τα υπομνήματα του κάθε μέρους από την Επιτροπή Συντονισμού προς όλους τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
- Έως 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα καθώς και οι εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) για να συνταχθεί το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.
- Έως 10 Μαρτίου θα πρέπει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες.
Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ θέτει προς τους εργοδοτικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για νέα ΕΓΣΣΕ, εκτός από τον κατώτατο μισθό και την αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Διαπιστώνει δε, ότι μόλις το 26% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από κάποιου είδους τέτοια σύμβαση, «ενώ στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%. Βάσει σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη τα επόμενα έτη, να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης στο 80%.» Επίσης, η Συνομοσπονδία διαπιστώνει πως ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας, της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν για την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας μια εύθραυστη κατάσταση με αβέβαιες προοπτικές. Σε όλα τα ανωτέρω, πρέπει να συνυπολογιστούν ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας, που αναθεωρείται πλέον προς τα κάτω και θα είναι οριακός για το 2023, αλλά και η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στην Ελλάδα, που ξεπερνούσε το 19% τον Σεπτέμβριο του 2022.