Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Επίδομα εργασίας σε ανέργους: Χορήγηση μόνο για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης

Άνεργοι που κατάφεραν να βρουν δουλειά και έχουν προσληφθεί με όρους πλήρους απασχόλησης, θα δικαιούνται να λάβουν και το επίδομα εργασίας, που ισούται με το μισό του επιδόματος ανεργίας.

Αυτό ορίζει διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή. Στόχος της πρόσθετης διάταξης είναι αφενός να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση, αφετέρου να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης του νέου μέτρου, καθώς θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευσή του, με μαζικές προσλήψεις μερικής απασχόλησης με σαφώς μικρότερες αποδοχές.

Σύμφωνα με την διάταξη, άνεργος ο οποίος λαμβάνει επίδομα ή ενίσχυση και προσλαμβάνεται σε θέση μισθωτής εργασίας πριν από τη λήξη της ανώτατης διάρκειας καταβολής τους, εξακολουθεί να λαμβάνει τις παροχές αυτές μειωμένες κατά το ήμισυ μέχρι την προκαθορισμένη λήξη χορήγησης τους.

Ωστόσο, προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει:

  • Η θέση εργασίας να είναι πλήρους απασχόλησης.
  • Η πρόσληψη του ανέργου να μην γίνεται από εργοδότη στον οποίον είχε απασχοληθεί δύο έτη πριν από την έναρξη λήψης του επιδόματος ή της ενίσχυσης.

Στο σχετικό άρθρο της τροπολογίας υπάρχουν και δύο πρόσθετα σημεία:

  1. Σε περίπτωση απόλυσης πριν από τη λήξη της ανώτατης διάρκειας του επιδόματος ή της ενίσχυσης, τότε οι παροχές αυτές επαναχορηγούνται έως τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας τους.
  2. Η παρέμβαση περί προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, ισχύει και για αιτήσεις παράτασης επιδομάτων ή ενισχύσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης αυτής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ