Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

ΕΦΚΑ: Όπου «φύγει-φύγει» δεκάδες υπάλληλοι λόγω σύνταξης – Πιεστική η ανάγκη προσλήψεων

Μαζική είναι η αποχώρηση έμπειρων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, λόγω συνταξιοδότησης. Εκτιμάται  ότι έως το τέλος της χρονιάς, περισσότεροι από 600 θα έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε καταγραφεί κατά τα τελευταία έτη και δείχνει ότι η έλλειψη από ικανούς και απαραίτητους εργαζόμενους στον Φορέα, μεγαλώνει. Η επιλογή που παίρνουν φέτος μαζικά, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, κάνει όλο και πιο δύσκολη την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του Φορέα. Τόσο στο «κρίσιμο» σκέλος της απονομής των συντάξεων, όσο και σε άλλους τομείς (πχ μητρώο, παροχές, έσοδα, γκισέ), τα κενά είναι ορατά δια «γυμνού οφθαλμού». Κενά, που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν φαίνεται ότι μπορούν να καλυφθούν άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 7.100 εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, όταν ανέρχονται σε 8.400 οι οργανικές θέσεις. Άρα, ακόμα και πριν από τις αθρόες φετινές συνταξιοδοτήσεις, διαπιστώνονται τουλάχιστον 1.300 κενά στο οργανόγραμμα του υπερ-Ταμείου κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Στον σχεδιασμό της διοίκησης, υπάρχει η πρόσληψη 183 εργαζόμενων, μέσω ΑΣΕΠ. Μια διαδικασία όμως που έχει ξεκινήσει από τον… Ιανουάριο του 2020, δηλαδή σχεδόν πριν από δύο συναπτά έτη! Άρα, οι καθυστερήσεις σε αυτό τον τομέα είναι τεράστιες και σίγουρα δεν καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται.

Επίσης, στις προθέσεις του Φορέα είναι να μονιμοποιηθούν άλλοι 140 εργαζόμενοι, που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για έμπειρους υπαλλήλους, που έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με αλλεπάλληλες συμβάσεις και που τώρα, έστω και μέσω της δικαστικής οδού, μπορεί να γίνουν μόνιμοι. Όμως, πάλι η κάλυψη των κενών δεν γίνεται με ικανοποιητικό τρόπο.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει εντοπίσει το πρόβλημα και ήδη, έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει την πρόσληψη τουλάχιστον άλλων 400 υπαλλήλων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αν τελικά συναινέσει το υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό το αίτημα, οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν τη διετία 2022 – 2023, ώστε να διευκολυνθεί κάπως η κατάσταση. Παράλληλα παραμένει «ψηλά» στην ατζέντα και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης προσλήψεων συμβασιούχων, που θα περιορίσουν κάπως το πρόβλημα για τους επόμενους μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ