Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.2 C
Athens

Δικηγόροι – λογιστές: «Επίσημη πρώτη» στην απονομή των συντάξεων

«Σηκώνουν μανίκια» από σήμερα, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, οι 179 δικηγόροι και λογιστές, καθώς εντάσσονται επίσημα στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Πρόκειται για όλους εκείνους τους επαγγελματίες, που κατάφεραν να περάσουν τις πρόσφατες «εξετάσεις – θρίλερ» και να λάβουν την σχετική πιστοποίηση του ΕΦΚΑ. Πλέον, εάν έχουν κάνει οι ίδιοι τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του Φορέα, μπορούν να είναι διαθέσιμοι στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται στην διακριτική ευχέρεια των ασφαλισμένων – υποψήφιων συνταξιούχων, που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, για να τους επιλέξουν. Μένει να φανεί όμως στην πράξη, αν μια τέτοια επιλογή θα επιταχύνει την τελική απονομή της σύνταξής τους.

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο τελικός αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα απονέμονται εφεξής, σε μηνιαία βάση. Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και οι λογιστές θα αναλάβουν τις περιπτώσεις που προέρχονται από τον πρώην ΙΚΑ, τον πρώην ΟΑΕΕ και τον πρώην ΟΓΑ. Δεν θα αναλαμβάνουν όμως «σύνθετες και δύσκολες» περιπτώσεις, όπως είναι αυτές τις διαδοχικής ασφάλισης, που απαιτούν και τον περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, αλλά και συνταξιοδοτικές οργανώσεις (ΕΝΔΙΣΥ), που έχουν διαφωνήσει από την αρχή, με αυτή την προοπτική. Μάλιστα, έχουν θέσει και ζήτημα συνταγματικότητας μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, με υποβολή αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας στο ΣτΕ. Αν και τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα χάθηκαν, οι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ αισιοδοξούν ότι στις 3 Δεκεμβρίου, όταν η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα εκδικάσει την υπόθεσή τους, θα δικαιωθούν.

Μέχρι τότε πάντως, η διοίκηση του Φορέα, θα έχει εκκινήσει και  τη β’ φάση επιμόρφωσης των ιδιωτών επαγγελματιών (δικηγόρων – λογιστών). Μάλιστα, έχει ήδη γνωστοποιηθεί ότι οι νέες εξετάσεις πιστοποίησης θα πραγματοποιηθούν ακριβώς σε ένα μήνα από τώρα, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτές θα συμμετέχουν όχι μόνο εκείνοι οι δικηγόροι και οι λογιστές που θα επιμορφωθούν στη διάρκεια της β’ φάσης, αλλά και όσοι έμειναν εκτός της α’ φάσης και επιθυμούν να περάσουν από επανεξέταση για να λάβουν πιστοποίηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ