Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

ΕΦΚΑ – Συμψηφισμός εισφορών: Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Με ηλεκτρονική αίτηση που θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο, καθορίζεται η διαδικασία του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Φορέα, η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου και το πρώτο 24άωρο υποβλήθηκαν περίπου 500 εγγραφές. Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες αποσαφηνίζεται ότι εάν υπάρχουν καθυστερούμενες οφειλές, ανεξάρτητα αν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή όχι, τότε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, συμψηφίζονται με αυτές. Εάν όμως δεν υπάρχουν οφειλές και πραγματοποιηθεί συμψηφισμός με τυχόν τρέχουσες εισφορές, τότε στο ενδεχόμενο που υπάρχει και άλλο υπόλοιπο από αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, αυτό επιστρέφεται στον δικαιούχο, άτοκα. Για να επιστραφεί έντοκα το συγκεκριμένο ποσό, θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση για επιστροφή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παραμένουν στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο, που θα συμψηφιστεί με τυχόν επόμενες ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι,  σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές του 2021, προέκυψαν 23.367 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), με πιστωτικό υπόλοιπο συνολικού ύψους 10,52 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα επιστραφεί ποσό 450 ευρώ στους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ