Ο καύσωνας και οι ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που προκαλεί, φέρνουν στον προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Η κατάληψη της περασμένης Παρασκευής, από συνδικαλιστές στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στον Πειραιά, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Οι συνθήκες που βιώνουν, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Φορέα, ανά την Ελλάδα, είναι κάτι παραπάνω από τραγικές. Αποκορύφωμα, η υποχρέωσή τους να εργάζονται μέσα σε καύσωνα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη, δηλαδή κλιματισμό! Είναι τέτοια η εγκατάλειψη, που τα φαινόμενα βλάβης του κλιματιστικού συστήματος, διαπιστώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το χειρότερο; Οι διοικούντες έχουν ενημερωθεί γι’ αυτά, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα…
Ακριβέστερα, εκτός από το (γνωστό πλέον) πρόβλημα του Πειραιά στο κτίριο της οδού Λεωχάρους 26, ανάλογη κατάσταση βιώνουν και οι 75 υπάλληλοι, που δουλεύουν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στα Τρίκαλα. Ήδη από τον Μάιο, έχει σταλεί επιστολή προς την προϊσταμένη αρχή της Θεσσαλίας, με κοινοποίηση προς τη διοίκηση της Αθήνας, στην οποία επισημαίνεται ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η ετήσια συντήρηση για να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης του κτιρίου. Επισημαίνεται ότι στον ίδιο χώρο συστεγάζεται μονάδα από το Κέντρο Υγείας των Τρικάλων, στην οποία λειτουργεί , μεταξύ άλλων, και εμβολιαστικό κέντρο! Παρόλ’ αυτά, έφτασε το τέλος Ιουνίου και δεν είχε γίνει το παραμικρό. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με νεότερη επιστολή τους (21 Ιουνίου), προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ο νομός Τρικάλων «πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 38 βαθμών κελσίου, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν από 41 έως 44 βαθμούς Κελσίου μέσα στην εβδομάδα.» Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για… διαπόμπευση που υφίστανται από τοπικά μέσα ενημέρωσης που τους αποκαλούν υπαλλήλους που κρύβονται και δεν σηκώνουν τηλέφωνα! Τονίζουν δεν ότι, ειδικά για το τηλεφωνικό κέντρο, το υποκατάστημά τους αντιμετωπίζει βλάβη εδώ και τρεις μήνες. Μια βλάβη για την οποία η διοίκηση έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, χωρίς όμως (πάλι) να έχει επιληφθεί του θέματος…
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο υποκατάστημα του Φορέα, στον Άγιο Αλέξιο στην Πάτρα. Μάλιστα, εκεί στο ίδιο κτίριο, λειτουργούν και υπηρεσίες ΚΕΠΑ, άρα υπάρχουν αρμόδιες επιτροπές για να ελέγξουν το ποσοστό αναπηρίας πιθανών ασφαλισμένων. Γίνεται αντιληπτό, πόσο δυσχερής γίνεται η δουλειά τους, όταν αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες καύσωνα, χωρίς κλιματιστικό. Γίνεται δε ακόμα πιο αντιληπτό, πόσο δύσκολη γίνεται η παραμονή στον ίδιο χώρο, των ανάπηρων που είχαν την ατυχία να εξεταστούν από επιτροπή ΚΕΠΑ αυτές τις πολύ ζεστές ημέρες του έτους…
Η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, έχοντας ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος, είχε αποστείλει με τη σειρά της, τουλάχιστον άλλες δύο επιστολές προς τη Διοίκηση του Φορέα, ζητώντας την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η καταγγελία για τις απαράδεκτες, όσο και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία, ήταν το λιγότερο αναγκαία.
Ζητήθηκε δε από τη Διοίκηση, να λάβει απόφαση για την πρόωρη αποχώρηση των εργαζομένων, γι’ αυτές τις ημέρες του καύσωνα, έτσι ώστε να προστατευθεί η υγεία τους, αλλά και η υγεία των συναλλασσόμενων ασφαλισμένων. Τέτοια απόφαση όμως δεν ελήφθη…