Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Φορολογία: Το «κρυφό όπλο» της κυβέρνησης για να «πάρει πίσω» τα αναδρομικά από τους συνταξιούχους!

Τα αναδρομικά αποτελούν τον διακαή (και δίκαιο) πόθο για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Όμως, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε (έστω και κουτσουρεμένα), η καταβολή τους, έρχεται η φορολογία για να «βάλει χέρι» και να περιορίσει σημαντικά τα ποσά που δόθηκαν. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αρμόδιος για την φορολογική πολιτική, ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο θα πρέπει να υποβάλλουν δύο τροποποιητικές δηλώσεις για να φορολογηθούν γι’ αυτά. Η απάντηση αυτή δόθηκε στη Βουλή, μετά από σχετικό ερώτημα που έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μάλιστα, ο κ. Βεσυρόπουλος απέκρουσε την πρόταση περί αυτοτελούς φορολόγησης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει και κατά το παρελθόν την ίδια απάντηση! Άρα, χωρίς δεύτερη συζήτηση οι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που έλαβαν «κουτσουρεμένα» αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο θα υποστούν πρόσθετη  φορολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά επειδή δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το εντεκάμηνο (Ιούνιος 2015, Μάιος 2016), για περικοπές που είχαν επιβληθεί το 2012.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε συνολικά με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Αφαίρεσε από τα αναδρομικά τα δώρα και τις περικοπές στην επικούρηση. Ως συνέπεια αυτής της επιλογής ήταν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι να μην λάβουν ούτε ευρώ ως αναδρομικά, παρά το γεγονός ότι είχαν υποστεί και εκείνοι το 2021, σφαγιαστικές περικοπές στις συντάξεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους 4714 (αρ.114) και 4734, είχε επιβληθεί το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σε μια προσπάθεια πιο «δίκαιας» φορολόγησής τους. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, κατάργησε την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών…

Έτσι, τώρα υποχρεώνονται οι συνταξιούχοι να φορολογηθούν με ποσοστό που κυμαίνεται από 20 – 55%, ανάλογα το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους, για τα έτη 2015 και 2016! «Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παίρνει πίσω όσα έδωσε», είπε ο κ. Κουρουμπλής, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βεσυρόπουλου.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα μια εκκρεμότητα με την απόφαση 618/21 του ΣΤΕ, η οποία δικαιώνει 70.000 συνταξιούχους στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα για την περίοδο 2009-2014. Ο υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει….

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ