Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Ετήσια άδεια: Τι ισχύει ειδικά για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης

Ανατροπές και στη χορήγηση της ετήσιας άδειας φέρνει η πανδημία. Το καταληκτικό όριο της 31ης Δεκεμβρίου διατηρείται για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να καταβάλλουν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας, αλλά και το επίδομα αδείας.

 

Εξαίρεση στις ισχύουσες διατάξεις περί ετήσιας άδειας, για το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020, υπάρχει για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020. Στις περιπτώσεις αυτές, είτε στο σύνολό της, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί η άδεια στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2021. Σημειώνεται ότι ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021.

 

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ,  μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ, http://www.kepea.gr/), ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.

 

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης  που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

 

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ δίνονται αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας. Επίσης διατίθεται online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

 

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ