Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
18 C
Athens

Εργατικά ατυχήματα: Ένας νεκρός κάθε δύο μέρες το 2023 – Θλιβερό ρεκόρ με 179 χαμένες ζωές

Στα 179 ανήλθαν τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2023, καταγράφοντας δραματική αύξηση μέσα σε ένα έτος, σε σχέση με τα 104 που είχαν προκύψει ένα χρόνο νωρίτερα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν κάθε δύο μέρες, καθόλη την περσινή χρονιά, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Τα στοιχεία, που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), δείχνουν εξίσου μεγάλη αύξηση και στους σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι από 140 που ήταν το 2022, διπλασιάστηκαν σε 287 ένα χρόνο αργότερα.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία, προκύπτει ραγδαία αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα, ήδη από το γ’ τετράμηνο του 2022, όταν καταγράφηκαν 57, έναντι 27 στο αμέσως προηγούμενο β’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2023, η καταγραφή δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας, κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα, 54 το α’ τετράμηνο, 69 το β’ τετράμηνο και 56 το γ’ τετράμηνο.

Σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει απόκλιση διετίας, η διαφορά είναι χαώδης. Ακριβέστερα, το 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μόλις 31 εργατικά δυστυχήματα και το 2020 άλλα 41, δύο χρονιές όπου υπήρχε και το πρόβλημα της πανδημίας, που επέφερε διαδοχικά lockdown, άρα περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες στους χώρους απασχόλησης. Βέβαια, ακόμα και αν ανατρέξουμε στο 2019,  πάλι τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν καταγραφεί τότε ήταν 51, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περσινά.

Από τα 179 που προέκυψαν το 2023, τα περισσότερα, δηλαδή τα 60, αφορούσαν εργάτες – μισθωτούς. Έπονται με 44 δυστυχήματα οι αγρότες, ενώ στην τρίτη θέση με 31 βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας και ειδικά οι οικοδομικές εργασίες και τα εργοτάξια. Τέταρτη κατά σειρά κατηγορία εργατικών δυστυχημάτων, με 21 το 2023 είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου και εκεί πλέον καταγράφονται πολύ σημαντικές απώλειες.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και συγγενείς νεκρών εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν σε αρκετές περιπτώσεις την αναλγησία από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά και την ανοχή της Πολιτείας, ακόμα και αυτής της Δικαιοσύνης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ