Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Εργασιακό νομοσχέδιο: «Αντίο» αμοιβή για υπερωρίες – Έρχεται η απλήρωτη υπερεργασία!

Σαρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, που τις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι θα προκαλέσει αναταραχή και θα σημάνουν «τα τύμπανα του πολέμου»!

Πώς να μην συμβεί αυτό όμως, όταν ασφαλείς πληροφορίες θέλουν οι αλλαγές που να ετοιμάζονται να περιλαμβάνει ως και την απελευθέρωση του δικαιώματος του εργοδότη στην υπερεργασία και στην υπερωρία!

Ουσιαστικά, θα επιδιωχθεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) συναινέσουν θα μπορεί να διαμοιράζεται το 40ωρο εντός της εβδομάδας σε διαφορετική «συνθήκη» και όχι κατ’ ανάγκη σε 8 ώρες ημερησίως. Ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, θα μπορεί να αλλάζει αυτό το παγιωμένο καθεστώς, χωρίς να λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωρία…

Αυτή η ελαστικοποίηση του εργασιακού χρόνου, είναι πιθανό να συνοδεύεται με κατάργηση της αργίας για Σάββατα και Κυριακές! Προϋπόθεση βέβαια για κάτι τέτοιο είναι να υπάρχει η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, ανάμεσα στα δύο μέρη.

Είναι ξεκάθαρό ότι για να γίνουν αυτές οι μετατροπές, θα πρέπει να συνδικάτα να μείνουν στο περιθώριο. Έτσι, οι σχετικές αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν χωρίς τη συμμετοχή τους, αλλά με απευθείας συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο.

Ουσιαστικά, με τις αλλαγές που προωθούνται τα συνδικάτα μπαίνουν στο περιθώριο. Προφανέστατα όμως, ο εργαζόμενος έτσι, μπαίνει αυτόματα σε δυσχερή θέση, σε σχέση με τον «άλλο πόλο» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τον εργοδότη…

Επίσης, οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μια διαδικασία που θα πρέπει να αποδέχονται να εργάζονται υπερωρίες ή υπερεργασία, χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτό.

Η έλλειψη σταθερού ωραρίου, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας, από την πλευρά των εργαζομένων. Ο προγραμματισμός της οικογενειακής ζωής, μπαίνει σε «δεύτερη μοίρα», μπροστά στη διατήρηση της θέσεις εργασίας.

Η αύξηση του χρόνου εργασίας για εν ενεργεία εργαζόμενους, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ασφαλώς και θα αποτελέσει ανάχωμα στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Άρα, ο εν ενεργεία εργαζόμενος κινδυνεύει να δουλεύει περισσότερο χωρίς  να βελτιώσει το μισθό του και ο άνεργος θα δυσκολεύεται ακόμα πιο πολύ για να βρει δουλειά.

Ο επιπλέον χρόνος εργασίας θα «επιστρέφει» στον εργαζόμενο υπό μορφή ρεπό ή άδειας, όποτε η επιχείρηση το επιθυμεί, με βάση τις δεδομένες ανάγκες της…

Υπάρχει η πρόταση, μέχρι και για πληρωμή σε «είδος» για τις υπερωρίες, μια πρόβλεψη που αλλοιώνει  εντελώς κάθε έννοια μισθωτής εργασίας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ