Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Εργασιακή ζούγκλα: Υπάλληλος σε ξενοδοχείο στην Λευκάδα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγγενείς του εργοδότη του!

Υπάλληλος σε ξενοδοχείο της Λευκάδας «έκανε το λάθος» να ζητήσει φωτοτυπία της σύμβασής του. Αποτέλεσμα; Δέχτηκε επίθεση και έφαγε ξύλο από το γιο και τη σύζυγο του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου!

Πρόκειται για άλλο ένα κραυγαλέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συνταράσσει τον κλάδο του τουρισμού. Στο σημείο που έλαβε χώρα το βίαιο περιστατικό κλήθηκε η αστυνομία και η συνέχεια βέβαια μάλλον θα δοθεί στα αρμόδια δικαστήρια,  καθώς ο εργαζόμενος έχει υποβάλλει μηνύσεις και έτσι το λόγο τώρα θα έχει η δικαιοσύνη…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) καταγγέλλει το γεγονός και ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να υπάρξει η ανάλογη παρέμβαση. Οι εκβιασμοί, οι απειλές, οι περικοπές μισθών με το «έτσι θέλω» και τα 12άωρα χωρίς ρεπό, τείνουν να γίνουν ο… κανόνας σε έναν κλάδο που χτυπήθηκε βάναυσα από τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Και όπως φαίνεται τα επόμενα «θύματά του», θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι…

Η ΠΟΕΕΤ έχει προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές εδώ και μήνες για τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον κλάδο. Τονίζει ότι «επιβάλλεται πλέον η προστασία των εργαζομένων από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ)»

Παρέμβαση στο θέμα σημειώθηκε και από τον Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ όπου χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή» η καταγγελία και ζητείται «να διερευνηθεί ουσιαστικά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και το ΣΕΠΕ. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δέχονται μεγάλη πίεση, εργάζονται, σε πολλές περιπτώσεις, με μισό μισθό, ενώ καλούνται να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες των επιχειρήσεων και πέραν των ειδικοτήτων τους. Οι ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες στον τουρισμό φέτος δεν πρέπει να μεταφέρουν την ένταση από τους διευθύνοντες και μετόχους στον πιο αδύναμο κρίκο, τους εργαζόμενους. Το Κίνημα Αλλαγής ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό και να ενταθούν οι έλεγχοι ως προς την τήρηση των συνθηκών εργασίας, προστασίας από τον κορονοϊό και αμοιβής των υπαλλήλων. Οι αυθαιρεσίες και ο τσαμπουκάς του: “και μισό μισθό και δαρμένος” δεν θα περάσει.»

Δυστυχώς όμως η περίπτωση της Λευκάδας είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Οι καταγγελίες για πιο «διάσημα» τουριστικά νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι πολλές. Οι απολύσεις σε όσους τολμούν να μιλήσουν ή να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, αποτελούν μόνιμο φαινόμενο. Και όλα αυτά, όταν η έδρα της επιθεώρησης εργασίας στις Κυκλάδες, βρίσκεται στη Σύρο, δηλαδή σε άλλο νησί!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ