Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Εργαζόμενοι «λάστιχο» σε τουρισμό και επισιτισμό – Εκμετάλλευση και αυθαιρεσία από εργοδότες

Σωρεία προβλημάτων και στυγνής εκμετάλλευσης, βιώνουν και φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Η ΠΟΕΕΤ θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, περιγράφοντας με «μελανά» χρώματα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που εστάλη και προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Τουρισμού και Υγείας, καταγράφονται τα εξής:

  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534€ του Μαΐου πληρώθηκαν σε ορισμένους και όχι σε όλους καθώς πολλοί εργαζόμενοι είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, είτε πήραν μικρότερο ποσό ενώ εκκρεμεί και η πληρωμή Ιουνίου.
  • Η εργοδοτική παραβατικότητα χτυπάει κόκκινο, καθώς οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο έχουν γίνει λάστιχο. Καταγράφονται μειωμένα ωράρια άρα και μισθός, μη επαναπροσλήψεις που είναι υποχρεωτικές και από τον νόμο και από την κλαδική σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων .
  • Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε 10 – 12 ώρες δουλειά χωρίς ρεπό απλήρωτοι. Υπάρχει αύξηση στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ ειδικά οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό βρίσκονται χωρίς οικονομική στήριξη από τον Φεβρουάριο. Επίσης, οι εργαζόμενοι που δεν θα επαναλειτουργήσουν φέτος οι επιχειρήσεις που εργάστηκαν πέρσι, έχουν αφεθεί στην μοίρα τους χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική βοήθεια.
  • Παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ιδίως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
  • Άφαντα τα ένσημα από τις μονομερείς δηλώσεις αναστολής σύμβασης του 2020.

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει και περιπτώσεις εργοδοτών που απειλούν εργαζόμενους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Γίνεται μάλιστα, λόγος στην επιστολή για αθέμιτες πρακτικές όπως καταγγελία σύμβασης ή μη ανανέωση σύμβασης σε περίπτωση μη εμβολιασμού.

Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι αυτές οι πρακτικές, σε συνδυασμό με την μη σωστή ενημέρωση, επιτυγχάνουν το αντίθετο αποτέλεσμα… Μάλιστα η ΠΟΕΕΤ ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού, όχι όμως και του εξαναγκασμού.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις του κλάδου φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη βάση ζητάει από τον πρωθυπουργό της χώρας να στηρίξει έμπρακτα και τους εργαζόμενους του κλάδου, που παίρνουν «ψίχουλα»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ