Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Επιστροφή στο «μαύρο» 2013, «βλέπει» το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Με τα πιο «μελανά χρώματα» περιγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, την πορεία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Όλα τα στοιχεία, όπως αναδεικνύονται από το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που παρουσίασε το Ινστιτούτο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα επιστρέφει στις χειρότερες μέρες των μνημονίων, που βίωσε το 2013…

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αμείλικτα:

*Δραματική μείωση μισθών στα επίπεδα του 50%. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρεται στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων που οδήγησε μαζικά χιλιάδες εργαζόμενους στο να λάβουν σχεδόν το μισό, από το μισθό που περίμεναν να εισπράξουν…

* Τεράστια αύξηση της ανεργίας: Το ποσοστό από το 14% που ήταν τον Μάρτιο, εκτινάχθηκε στο 18,3% τον Ιούνιο. Διαπιστώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν δημιουργηθεί 170.470 λιγότερες θέσεις απασχόλησης, σε σύγκριση με το 2019. Το στοιχείο αυτό είναι που κυρίως οδηγεί τους επιστήμονες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ να εκτιμήσουν ότι έρχεται απότομη επιστροφή στα επίπεδα διαβίωσης του 2013.

*Υγειονομική κρίση: Είναι τέτοια η επίπτωση στην κοινωνία, που η μείωση του εργάσιμου χρόνου είναι 10 φορές πιο μεγάλη, σε σύγκριση με τη διετία 2007-2008.

Η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι τα παραπάνω στοιχεία θα επιδράσουν καταλυτικά στη μείωση του μισθού και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Το στοιχείο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η καταναλωτική ζήτηση, άρα και η επεκτατική δυναμική της οικονομίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ