Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Επισιτισμός: Εν αναμονή 400.000 εργαζόμενοι για την επέκταση της κλαδικής σύμβασης

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται  να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στον επισιτισμό, για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Η συνεδρίαση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου. Όμως ένα τεχνικό πρόβλημα με τα μέλη που θα συμμετείχαν στο Συμβούλιο, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει ολιγοήμερο καθυστέρηση. Όπως φαίνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ξεπεραστεί, συνεπώς η συνεδρίαση επαναπρογραμματίζεται χωρίς να υπάρχουν άλλα εμπόδια.

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη κατατεθεί από την πλευρά των εργοδοτών, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν στην διάθεσή τους. Στόχος είναι να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το 50% + 1 των απασχολούμενων, εργάζονται σε επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην Ομοσπονδία τους. Εάν αυτό μπορεί να επικυρωθεί από τα στοιχεία που θα υποβληθούν επίσημα, τότε η σύμβαση επεκτείνεται αυτόματα στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άτομα. Η κλαδική σύμβαση είχε υπογραφεί πριν από ένα χρόνο, δηλαδή τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς. Μάλιστα, είχε αναδρομική ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2021. Έστω και έτσι, με καθυστέρηση ενός έτους, εκτιμάται ότι το ΑΣΕ θα μπορέσει να την κυρώσει.

Αν συμβεί αυτό, τότε οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις αποδοχές προς τους εργαζόμενους, ανάλογα με το είδος της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Οι μισθοί που προβλέπει η σύμβαση ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις επαγγελματιών, όπου τα ποσά είναι  χαμηλότερα πια, από τον κατώτατο μισθό των 714 ευρώ μικτά, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές,  να πραγματοποιηθεί αυτόματα η ανάλογη προσαρμογή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ