Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Επικουρική Ασφάλιση «ώρα μηδέν» – Μεταρρύθμιση με ρίσκο τις εισφορές των εργαζομένων

Μεταρρύθμιση στην επικούρηση, που «κρύβει» μεγάλο ρίσκο, καθώς στο εξής θα επενδύονται οι εισφορές των εργαζομένων, προωθείται από την Κυβέρνηση. Χθες δόθηκε η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και σήμερα, αναμένεται ενημερωτική συνέντευξη τύπου των αρμόδιων υπουργών Κωστή Χατζηδάκη και Πάνο Τσακλόγλου και στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νέο (Σουηδικό) μοντέλο, δημιουργούνται τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων: Η πρώτη είναι εκείνοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2022 και μετά. Θα είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο νέο σύστημα και οι εισφορές τους (6%) θα επενδύονται σε προγράμματα χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν οι ίδιοι. Θα έχουν δηλαδή έναν «ατομικό  κουμπαρά» από τον οποίο θα προκύψει η επικουρική τους σύνταξη στη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων είναι όσοι εργάζονται ήδη και είναι έως 35 ετών. Θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής, ανάμεσα στο παλιό ή στο νέο σύστημα. Εάν δηλαδή το επιθυμούν, θα μπορούν να ενταχθούν και εκείνοι στο σκέλος της επένδυσης των εισφορών τους.

Η τρίτη κατηγορία είναι όσοι είναι άνω των 35 ετών, οι οποίοι θα παραμείνουν υποχρεωτικά στο ισχύον σύστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σύνταξη που θα λάβουν όταν ολοκληρωθεί ο εργασιακός τους βίος.

Η τέταρτη κατηγορία είναι οι σημερινοί συνταξιούχοι, που λαμβάνουν την σύνταξή τους, από τις εισφορές των νεώτερων. Εφεξής, θα εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός γι’ αυτή την δαπάνη. Βέβαια σε βάθος 30αετίας, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δημιουργείται μια «τρύπα» στο σύστημα που κυμαίνεται από 50 έως και 75 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ