Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Επικουρικές συντάξεις: Προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης – Τροπολογία

Τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για την χορήγηση προκαταβολής για κάθε μήνα καθυστέρησης, για όλες τις επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Επίσης, επεκτείνεται η διαδικασία fast track και στον τομέα της επικούρησης, έτσι ώστε να απονέμονται πιο γρήγορα οι συντάξεις.

Υπενθυμίζεται  ότι στον ΕΦΚΑ,  υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 80.000 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν χρόνο αναμονής από 90 ημέρες και άνω. Είναι γνωστό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή φτάνει έως και τα πέντε έτη! Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, είναι τουλάχιστον οι μισές από αυτές, να απονεμηθούν εντός Φεβρουαρίου,  αξιοποιώντας και την fast track διαδικασία, κάτι που σημαίνει  ότι δεν θα χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για τις υπόλοιπες 40.000 αιτήσεις που δεν θα απονεμηθούν, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης. Στην ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι το  μέτρο  αφορά όλες τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, για ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει  την σχετική αίτηση, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και έχει εκδοθεί η απόφαση για την καταβολή της κύριας σύνταξης. Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024)  της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες). Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ