Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.5 C
Athens

Επαγγελματική Ασφάλιση – Νομοσχέδιο: Φορολόγηση συντάξεων, πολυεργοδοτικά ταμεία και εποπτεία

Πολυεργοδοτικά Ταμεία, καλύτερη εποπτεία με αξιοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),  αλλά κυρίως επιβολή φορολογίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στην Επαγγελματική Ασφάλιση.

Στο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί  στις αρχές του φθινοπώρου θα υπάρχουν και οι τρεις παρεμβάσεις. Ειδικά ως προς το σκέλος της φορολογίας, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 10% – 15% και θα διαφοροποιείται αν πρόκειται για πληρωμή επικουρικής σύνταξης ή αν πρόκειται για καταβολή ενός εφάπαξ ποσού. Το πιθανότερο σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι η φορολόγηση να είναι πιο χαμηλή όταν πρόκειται να καταβληθεί σύνταξη, που θα λειτουργεί ενισχυτικά στο εισόδημα του συνταξιούχου.

Στο πλαίσιο των πολυεργοδοτικών Ταμείων, φαίνεται ότι στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, είναι να στηριχθεί περισσότερο η σύστασή τους. Ο ελάχιστος αριθμός των ασφαλισμένων που θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα ΤΕΑ ώστε να ιδρυθεί θα παραμείνουν τα 100 άτομα. Όμως θα δοθεί η διέξοδος να μπορεί να προκύψει Ταμείο από πολλούς εργοδότες. Διαπιστώθηκε σε έρευνα του ΙΟΒΕ και φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση και στο υπουργείο Εργασίας, πως το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων στη χώρα, περιορίζει τις βλέψεις για δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Με το δικαίωμα που θα δίνεται εφεξής ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ΤΕΑ με ανάλογες συμπράξεις, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί η συγκεκριμένη τροχοπέδη. Άλλωστε το γεγονός ότι έως τώρα τα ΤΕΑ στην Ελλάδα είναι 32, επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που παρατηρούνται στη δημιουργία τους.

Στο σκέλος της εποπτείας, θα αλλάξει το σημερινό καθεστώς, που έδινε το δικαίωμα του ελέγχου στο υπουργείο Εργασίας, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπάρχει η εκτίμηση ότι με τον τρόπο αυτό επικρατούσε πολυδιάσπαση, που λειτουργούσε αποτρεπτικά ώστε οι έλεγχοι να αποδώσουν τα απαραίτητα αποτελέσματα. Στο υπουργείο Εργασίας, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της εποπτείας, καθώς μόνο σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ο πυλώνας της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Έχει διαπιστωθεί την ίδια στιγμή, ότι η εποπτεία που ασκεί η ΤτΕ προς την ιδιωτική ασφάλιση είναι πιο αποδοτική. Άρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί ειδική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου, με την οποία εφεξής και τα Επαγγελματικά Ταμεία, θα εποπτεύονται από την ΤτΕ.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), προκύπτει ότι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων των ΤΕΑ οδεύει ολοταχώς για τα 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει  από τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του Α’ Τριμήνου του 2023 η αξία των Περιουσιακών Στοιχείων των εν λειτουργία Τ.Ε.Α. άγγιζε τα 1,94 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η Επαγγελματική Ασφάλιση στη χώρα μας αριθμεί πλέον στο σύνολό της 32 Τ.Ε.Α. (28 Προαιρετικής και 4 Υποχρεωτικής Ασφάλισης), με 217.465 ασφαλισμένα μέλη ή το 5,3% των εργαζομένων.

Η συνολική αξία Ενεργητικού του κλάδου της Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 40% την περίοδο 2018 – 2023, δηλαδή μετά από την ίδρυση και κατά την διάρκεια λειτουργίας της ΕΛΕΤΕΑ.

Μάλιστα τα 15 από τα συνολικά 28 υφιστάμενα ΤΕΑ Προαιρετικής Ασφάλισης (ποσοστό 54%), συστάθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ