Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.1 C
Athens

Επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο – Στο επόμενο νομοσχέδιο η διάταξη για συνταξιούχους – εργαζόμενους

Τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει, πρόκειται η Κυβέρνηση να καταβάλλει το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, που θα χάσουν την αύξηση στις συντάξεις και κατά το νέο έτος. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να υλοποιήσει το Οικονομικό Επιτελείο.

Όπως δήλωσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, «λόγω της εθνικής οικονομικής μας επιτυχία βγάζουμε από την τσέπη μας τα χρήματα και διορθώνουμε τη βλάβη που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με την καταβολή αυτού του επιδόματος».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατ’ εφαρμογή νομοθεσίας από το 2017, προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει  για δεύτερη σερί χρονιά, αυξήσεις στους συνταξιούχους. Το ποσοστό της αύξησης θα καθοριστεί τον Δεκέμβριο, με τις εκτιμήσεις να θέλουν να κυμαίνεται  στα επίπεδα του 3,5% στο ανώτατο πεδίο.

Την αύξηση αυτή όμως δεν θα την καρπωθούν περίπου το 40% των συνταξιούχων, επειδή έχουν ακόμα προσωπική διαφορά (λογιστικά υψηλότερο ποσό σύνταξη, από αυτό που λαμβάνουν). Άρα, η αύξηση σε αυτούς τους συνταξιούχους, θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί ή ακόμα και να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.

Για να εξισορρπήσει κάπως την απώλεια, η Κυβέρνηση προτίθεται να καταβάλλει ένα πρόσθετο επίδομα «προσωπικής διαφοράς» στα επίπεδα των 200 – 250 ευρώ, ανά περίπτωση. Όμως σε ετήσια βάση,  η απώλεια για το εισόδημα των συνταξιούχων, θα είναι και  πάλι αισθητά μεγαλύτερη…

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, ο  κ. Γεωργιάδης,  προανήγγειλε ότι μεταφέρεται  για τον Οκτώβριο η διάταξη που αφορά τους συνταξιούχους εργαζόμενους. Μια διάταξη που καταργεί την παρακράτηση 30% στη σύνταξή τους και τους επιβάλλει έναν πρόσθετο πόρο (10% επί του ετήσιου εισοδήματός τους,  από την εργασία τους).

«Η διάταξη έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναμένουμε να την έχουμε πίσω εγκεκριμένη περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά θα ψηφιστεί μέσα στα μέσα Οκτωβρίου για να ισχύσει από τις αρχές του χρόνου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ