Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Ξεκινάει την Τετάρτη 17 Απριλίου, εκτός απροόπτου η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Στις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι και η αναδρομική έναρξη χορήγησης της εν λόγω παροχής που οριοθετείται έως  και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη της περασμένης χρονιάς, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Επίσης, το επίδομα θα καταβληθεί με το νέο κατώτατο μισθό, που από την 1η Απριλίου έχει ανέλθει στα 830 ευρώ μικτές αποδοχές.

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι εφεξής, σε ετήσια βάση, το επίδομα μητρότητα θα το λαμβάνουν επιπλέον 5.500 αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για το 2022 και το 2023.

Τα βασικά στοιχεία του νέου επιδόματος, είναι τα εξής:

– Το επίδομα θα είναι αντίστοιχο του κατώτατου μισθού (830 ευρώ μικτά).

– Θα καταβάλλεται για εννέα μήνες.

– Οι μη μισθωτές μητέρες πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

– Η καταβολή θα γίνει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

– Το δικαίωμα καταβολής του επιδόματος θα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.

– Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ή υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των 8 ετών, καθώς και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, οι νέες μητέρες θα πρέπει να συνεχίζουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα τους αναλογούν, σε σχέση με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ακόμα και αν δεν μπορούν στην πράξη να ασκήσουν το επάγγελμά τους, λόγω του γεγονότος ότι είναι νέες μητέρες.

Η απαιτούμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων  θα ενεργοποιηθεί σε συνεργασία ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στη ΔΥΠΑ. Ο έλεγχος που θα διενεργείται θα αφορά την διαπίστωση ότι η αιτούσα είναι ασφαλιστικά ενήμερη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν οφειλές από μη καταβολή Ασφαλιστικών Εισφορών σε παρελθόντα χρόνο. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε θα πρέπει οι οφειλές αυτές να έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση και να καταβάλλονται κανονικά οι μηνιαίες δόσεις.

Με δεδομένο ότι θα ισχύει η αναδρομικότητα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μητέρες που, ενώ γέννησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα λάβουν τον Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου, επίδομα μητρότητας οκτώ μηνών, δηλαδή 6.640 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη από τις τρεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δεσμεύεται βάσει νόμου να ενεργοποιήσει ο ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ. Η πρώτη εξ αυτών έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή εδώ κα περίπου ένα μήνα και αφορά τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Ήδη έχουν υπερβεί τις 65.000 όσοι έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τους 26.000 που είχαν εγγραφεί στην προγενέστερη περίοδο, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να συνεχίζεται.

Συνταξιούχοι με χρέη

Η επόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί λίγο μετά το Πάσχα, αφορά τους ασφαλισμένους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Η συγκεκριμένη διαδικασία, χρειάζεται και την ανάλογη διασύνδεση με το υπουργείο Οικονομικών και το τραπεζικό σύστημα, καθώς μεταξύ άλλων, οι συγκεκριμένοι εν δυνάμει συνταξιούχοι, θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα γίνει άρση στο τραπεζικό τους απόρρητο. Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας,  είναι να μπορούν να διαπιστώσουν σε πραγματικό χρόνο,  ότι ο αιτών τη σύνταξη, ακόμα και αν έχει χρέη προς τον ΕΦΚΑ που φτάνουν έως τα 30.000 ευρώ αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή τα 10.000 ευρώ αν είναι αγρότης, δεν διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις υψηλότερες των 12.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ